sobota, 18 listopada 2017

piernikowy sernik

Składniki:

dno ciasta


  • Około 2 szklanek pokruszonych herbatników
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki masła miękkiego

sernik


  • 500g twarogu sernikowego
  • 1szkl. Cukru ciemnego
  • 3 łyżki mąki pszennej,lub 1 pudding 37 gr.
  • 3/4 szkl. kremówki 30%
  • 1/4 szkl. (60 ml) melasy ,lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1-2 łyżeczki imbiru w proszku-jak lubicie to 2 łyżeczki
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 4 jajka


pianka


  • 1 1/4 szklanki (300 ml), śmietany kremówki
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki (45 ml) melasy ,lub syrop klonowy
  • 3/4 łyżeczki cynamon
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 113 g sera twarogowego

Bita śmietana na wierzch

  • 3/4 szklanki (180 ml), śmietany
  • 6 łyżki (44 g), cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie 

dno

Piekarnik nagrzać do 163 ° C. Dno 23 cm tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia .Połączyć składniki ciasta w misce. Wyłożyć dno i boki tortownicy. Piec ciasto przez 10 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia. Owinąć tortownicę folią aluminiową tak ,aby nie dostała się woda ,bo sernik pieczemy w kąpieli wodnej.

sernik
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do150 ° C
Wymieszać ser, cukier i mąkę ,aż dobrze się wszystko połączy (wykorzystując małą prędkością, aby nie napowietrzyć dużo rzadkiego ciasta, Dodać śmietanę, melasę, ekstrakt z wanilii i przyprawy i miesza przy małej prędkości, aż do połączenia składników.
Następnie dodać jajka po jednym na raz, miksując powoli , po każdym dodaniu. Gotowa masę sernikową wlać do tortownicy wypełnionej ciastem. Umieścić tortownice owiniętą szczelnie w folię(dno i boki) ,umieścić w większym naczyniu wypełnionym ciepłą wodą do połowy wysokości tortownicy. Piec przez 1 godzinę i 20 minut.
Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w piekarniku z drzwiami zamkniętymi przez 30 minut.
Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik w piekarniku przez około 30 minut. Wyjąć sernik z piekarnika i schłodzić 5-6 godzin lub przez noc.
pianka
Do miksera dodać śmietanę ,cukier puder, melasę i przyprawy ,wszystko ubić na sztywno.
W drugiej misce ubić serek, aż będzie gładki. Połączyć śmietanę z serkiem.
Na sernik w tortownicy wyłożyć piankę ,wyrównać .Odstawić do lodówki na 2 -3 godziny,aż pianka stwardnieje, a następnie wyjąć z tortownicy.
Bita śmietana
Dodać składniki bitej śmietany ,ubić mikserem na sztywno,udekorować sernik.
.Przechowywać w lodówce.

za wcześnie pokroiłam ,ale chciałam jak najszybciej podzielić sie z Wami smakiem tego pysznego sernika

ps.szybko sie robi ,pomimo długiego opisu,a smakuje przepysznie ,będzie u mnie na święta gościł na stole ,:))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...