Składniki:
dno ciasta
- Około 2 szklanek pokruszonych herbatników
- 1 łyżka cukru
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki masła miękkiego
sernik
- 500g twarogu sernikowego
- 1szkl. Cukru ciemnego
- 3 łyżki mąki pszennej,lub 1 pudding 37 gr.
- 3/4 szkl. kremówki 30%
- 1/4 szkl. (60 ml) melasy ,lub syropu klonowego
- 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1-2 łyżeczki imbiru w proszku-jak lubicie to 2 łyżeczki
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 4 jajka
pianka
- 1 1/4 szklanki (300 ml), śmietany kremówki
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 3 łyżki (45 ml) melasy ,lub syrop klonowy
- 3/4 łyżeczki cynamon
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 113 g sera twarogowego
Bita śmietana na wierzch
- 3/4 szklanki (180 ml), śmietany
- 6 łyżki (44 g), cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wykonanie
dno
Piekarnik nagrzać do 163 ° C. Dno 23 cm tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia .Połączyć składniki ciasta w misce. Wyłożyć dno i boki tortownicy. Piec ciasto przez 10 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia. Owinąć tortownicę folią aluminiową tak ,aby nie dostała się woda ,bo sernik pieczemy w kąpieli wodnej.
sernikZmniejszyć temperaturę piekarnika do150 ° C
Wymieszać ser, cukier i mąkę ,aż dobrze się wszystko połączy (wykorzystując małą prędkością, aby nie napowietrzyć dużo rzadkiego ciasta, Dodać śmietanę, melasę, ekstrakt z wanilii i przyprawy i miesza przy małej prędkości, aż do połączenia składników.
Następnie dodać jajka po jednym na raz, miksując powoli , po każdym dodaniu. Gotowa masę sernikową wlać do tortownicy wypełnionej ciastem. Umieścić tortownice owiniętą szczelnie w folię(dno i boki) ,umieścić w większym naczyniu wypełnionym ciepłą wodą do połowy wysokości tortownicy. Piec przez 1 godzinę i 20 minut.
Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w piekarniku z drzwiami zamkniętymi przez 30 minut.
Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik w piekarniku przez około 30 minut. Wyjąć sernik z piekarnika i schłodzić 5-6 godzin lub przez noc.
pianka
Do miksera dodać śmietanę ,cukier puder, melasę i przyprawy ,wszystko ubić na sztywno.
W drugiej misce ubić serek, aż będzie gładki. Połączyć śmietanę z serkiem.
Na sernik w tortownicy wyłożyć piankę ,wyrównać .Odstawić do lodówki na 2 -3 godziny,aż pianka stwardnieje, a następnie wyjąć z tortownicy.
Bita śmietana
Dodać składniki bitej śmietany ,ubić mikserem na sztywno,udekorować sernik.
.Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com