Składniki blaszka o śr.20 cm
- 25 dag mąki
- 10dag cukru
- 14 dag masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
ciasto
sable
nadzienie
- 4 jajka
- 10dag masła
- 20dag cukru
- sok z 4 cytryn
- skórka otarta z 1 cytryny
- łyżka mąki
Wykonanie
przygotować
ciasto:
wszystko
razem połączyć ,szybko wyrabiając ,krótko do połączenia
składników.
Nadać
ciastu kształt kuli ,zawinąć w folię i włożyć do lodówki na
co najmniej 60 minut.
Rozgrzać
piekarnik do 180° C.
Po
tym czasie wyłożyć ciasto z lodówki,pozwolić 10 minut na
wyrównanie temperatury. Rozwałkować ciasto do wielkości formy ,
na podsypanej mąką stolnicy .
Tą
strona z mąka wyłożyć dno tarty ciastem.
Ponakłuwać
widelcem,przykryć wierzch papierem do pieczenia,posypać
ryżem,grochem ,lub fasolą ,tak aby papier przylegał do ciasta.
Piec
od 10-15 minut ( w zależności od piekarnika),do lekko złotego
koloru.
Po
wyjęciu usunąć papier. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do
150°
C.
nadzienie
:
Utrzeć
jajka z cukrem i sokiem z cytryny ,dodać masło i skórkę utartą
cytryny.
Całość
wymieszać do połączenia składników i wszystko wylać na ciasto.
Piec
około 35-45 minut (zależy od piekarnika). Przed podaniem schłodzić
tartę w lodówce.:))
jest
pysznie cytrynowo kremowa z chrupiącym ,ale nie twardym ciastem.
bardzo cytrynowa,najlepiej podać z sosem malinowym
bardzo cytrynowa,najlepiej podać z sosem malinowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com