czwartek, 2 listopada 2017

rolada warstwowa drożdżowa



Składniki
  • 500 g mąki typ 405
  • 25g świeżych drożdży
  • 125ml letniego mleka
  • cukier waniliowy
  • 3 jaja
  • 500g masła--- może być  połowa margaryny
  • 300g cukier 


     
Wykonanie
    Do miski dać łyżkę cukru ,drożdże i łyżkę letniego mleka. Wymieszać do połączenia.
    Ubić jajka z reszta letniego mleka,całość wlać do drożdży,dodać mąkę i wyrobić ciasto. Wyrabiać około 25-30 minut.
    Gotowe dobrze wyrobione ciasto podzielić na 5 równych części .
    Ułożyć w misce ,w której było wyrabiane i zakryć szczelnie folią .
    Pozostawić na około 30 minut do lekkiego wyrośnięcia.
    W tym czasie roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia ,ale żeby było płynne.
    Każdy kawałek wyrośniętego ciasta rozwałkować bardzo cienko,odłożyć na bok.
    Arkusz ciasta smarować grubo roztopionym masłem,a następnie posypać grubo cukrem.
    Na to następny arkusz ciasta ,grubo masłem i cukrem i tak do końca arkuszy.
    Piąty arkusz posmarować masłem i posypać cukrem.
    Ułożyć warstwowo płaty ciasta . Masła i cukru wystarczy na 5 arkuszy ciasta,a nawet zostanie.
    Zawinąć jak roladę , przenieść na blaszkę do pieczenia. ( u mnie było pieczone na całej blaszce bez dziurek,przeniosłam na blaszkę do pizzy do ostygnięcia)
    Piec w temperaturze200 ° C w nagrzanym piekarniku przez 25minut a przez następne 15-20 minut w 180 ° C.
      Gdy dodamy nadzienie ,pieczemy około 60 minut 
      PODCZAS PIECZENIA SMARUJEMY ROLADĘ POWSTAŁYM SYROPEM 
      2 -3 RAZY
Gdy zarumieni się na złoty kolor,przykryć folią aluminiową spożywczą podczas pieczenia .
Ostudzone posypać cukrem pudrem:))
można dać nadzienie z maku,miodu,rodzynkami ,co kto woli.


2 komentarze:

  1. Mniam, ale świetny przepis. Nie jadłam jeszcze nigdy takiej rolady wielowarstwowej, a na pewno smakuję super :)

    OdpowiedzUsuń

777pepin777@gmail.com