Składniki
- 500 g mąki typ 405
- 25g świeżych drożdży
- 125ml letniego mleka
- cukier waniliowy
- 3 jaja
- 500g masła--- może być połowa margaryny
-
Wykonanie
Do
miski dać łyżkę cukru ,drożdże i łyżkę letniego mleka.
Wymieszać do połączenia.
Ubić
jajka z reszta letniego mleka,całość wlać do drożdży,dodać
mąkę i wyrobić ciasto. Wyrabiać około 25-30 minut.
Gotowe
dobrze wyrobione ciasto podzielić na 5 równych części .
Ułożyć
w misce ,w której było wyrabiane i zakryć szczelnie folią .
Pozostawić
na około 30 minut do lekkiego wyrośnięcia.
W
tym czasie roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia ,ale żeby
było płynne.
Każdy
kawałek wyrośniętego ciasta rozwałkować bardzo cienko,odłożyć
na bok.
Arkusz
ciasta smarować grubo roztopionym masłem,a następnie posypać
grubo cukrem.
Na
to następny arkusz ciasta ,grubo masłem i cukrem i tak do końca
arkuszy.
Piąty
arkusz posmarować masłem i posypać cukrem.
Ułożyć
warstwowo płaty ciasta . Masła i cukru wystarczy na 5 arkuszy
ciasta,a nawet zostanie.
Zawinąć
jak roladę , przenieść na blaszkę do pieczenia. ( u mnie było
pieczone na całej blaszce bez dziurek,przeniosłam na blaszkę do
pizzy do ostygnięcia)
Piec
w temperaturze200 ° C w nagrzanym piekarniku przez 25minut a
przez następne 15-20 minut w 180 ° C.
Gdy
dodamy nadzienie ,pieczemy około 60 minut
PODCZAS PIECZENIA SMARUJEMY ROLADĘ POWSTAŁYM SYROPEM
2 -3 RAZY
Gdy zarumieni się na złoty kolor,przykryć
folią aluminiową spożywczą podczas pieczenia .
Ostudzone posypać
cukrem pudrem:))
Mniam, ale świetny przepis. Nie jadłam jeszcze nigdy takiej rolady wielowarstwowej, a na pewno smakuję super :)
OdpowiedzUsuńnajbardziej lubie wierzchnią skórke ....
Usuń