Składniki
rogale doskonałe -metodą prób i błędów,wreszcie wyszły takie jak chciałam,,,
- 7 gr. suchych drożdży ,lub 25 gr. świeżych
- 500 g. mąki
- 250 g. masło
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 200 ml. ciepłe mleko
- 1 lekko ubite jajko
- 1 żółtko
- 30 ml. śmietanki
Wymieszać mąkę z
drożdżami i solą. Ogrzewać mleko , ale nie gotować.
Wymieszać mleko z cukrem i
jajkiem rozbełtanym.
Wszystko razem połączyć
,(oprócz masła.) wyrabiając ciasto.
Gotowe ciasto włożyć do
miski ,przykryć i wstawić do większej miski z ciepłą wodą .
Pozostawić do podwojenia
objętości na około 50 do 90 minut.
Masło w temperaturze
pokojowej rozwałkować na prostokąt o 0,5 cm,włożyć do lodówki.
Gdy ciasto jest już
wyrośnięte rozwałkować ,położyć masło ,zakryć ciastem i
wałkować .
Włożyć do lodówki na
15-20 minut. Powtórzyć czynność 3-4 razy.
TAK
JAK Z CIASTEM FRANCUSKIM
Gotowe ciasto rozwałkować
w kształcie koła,pokroić radełkiem-nożykiem na trójkąty. Można
włożyć coś do środka ,czekoladę ,nutelle ,lub pozostawić
puste. Zawinąć rogaliki ,ułożyć na blaszkę ,pozostawić do
wyrośnięcia. Wyrośnięte smarować rozbełtanym żółtkiem ze
śmietanką . Piec w nagrzanym piekarniku w 200°C
przez około 20 minut. Druga partia szybciej się piecze,po 15
minutach była gotowa... Posypać cukrem pudrem.
Część rogali mam z
nutellą ,część pusta ...wychodzi 16 sporych rogali.
Ależ cudownie puchate! :)
OdpowiedzUsuńSą takie o jakich marzyłam aby zrobic, metoda prób i błędów
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję miło mi
UsuńŚliczne rogaliki :)
OdpowiedzUsuńI smaczne
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń