Pieczone jabłka,to stary jak świat deser ,a mimo to tak smaczny...
bardzo prosty i szybki w wykonaniu
Składniki:
- 2 jabłka
- 2-3 herbatniki
- 2 łyżeczki miodu
- masło
- cynamon do smaku -opcjonalnie
Nagrzać piekarnik do 180 ° C. Umyć i wysuszyć jabłka ,ściąć wierzch ,aby powstał taki kapelusik.
Usunąć rdzeń z jabłka, uważając, aby nie uszkodzić skóry. Wydrążyć trochę środek jabłka,pokroić je drobno ,wymieszać z miodem i herbatnikami . Dodać cynamon do silniejszego smaku . Napełnić jabłka powstałym farszem, dodać do każdego 1/4 łyżeczki masła (lub bez masła) zamknąć odciętym kapelusikiem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym (jeśli bez masła) z odrobiną wody i piec 30 do 35 minut. Podawać jeszcze gorące! Opcjonalnie polać sosem malinowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com