czwartek, 25 stycznia 2018

zurawina z czarnym ryzem


Składniki
  • 1 szkl. czarnego ryżu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 szalotki – cebulki
  • sok z pół cytryny
  • łyżka posiekanych ziaren kolendry ,lub świeżej do smaku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • pół szkl. żurawiny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Wykonanie

Ryż ugotować ,na 1 szklankę ryżu 2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień na mniejszy do powolnego wchłonięcia wody przez ziarna ryżu. Może potrwać to nawet od 20-30 minut.
 W międzyczasie rozgrzać połowę oleju na patelni ,dodać czosnek pokrojony drobniutko i smażyć go na zloty kolor. Następnie dodać szalotkę i poddusić 1 minute mieszając. Zwiększyć ogień na średni ,dodać sok z cytryny wymieszany z cukrem,kolendrę,kminek,oregano, tymianek i żurawinę ,oraz pozostały olej. Dodać ugotowany ryż ,całość wymieszać .:))


2 komentarze:

777pepin777@gmail.com