Składniki
- 1 szkl. czarnego ryżu
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 szalotki – cebulki
- sok z pół cytryny
- łyżka posiekanych ziaren kolendry ,lub świeżej do smaku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- pół szkl. żurawiny
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru pudru
Wykonanie
Ryż
ugotować ,na 1 szklankę ryżu 2 szklanki wody. Doprowadzić do
wrzenia i zmniejszyć ogień na mniejszy do powolnego wchłonięcia
wody przez ziarna ryżu. Może potrwać to nawet od 20-30 minut.
W
międzyczasie rozgrzać połowę oleju na patelni ,dodać czosnek
pokrojony drobniutko i smażyć go na zloty kolor. Następnie dodać
szalotkę i poddusić 1 minute mieszając. Zwiększyć ogień na
średni ,dodać sok z cytryny wymieszany z
cukrem,kolendrę,kminek,oregano, tymianek i żurawinę ,oraz
pozostały olej. Dodać ugotowany ryż ,całość wymieszać .:))
Wygląda smacznie. :)
OdpowiedzUsuńdziękuje , ryz ma orzechowy smak ,my lubimy,polecam ..samo zdrowie
Usuń