środa, 12 września 2018

domowy -likier kahlua







Składniki:
  • 1- 1 1/2 szklanki ziaren kawy ,zmiażdżonej w moździerzu

  • 3 szklanki wody
  • 4 szklanki cukru trzcinowego
  • laska wanilii
  • 2 szklanki -500ml rumu
  • 2- 3 ziarna kakaoca, opcjonalnie
  • 1 kawałek skórki pomarańczowej,


Wykonanie
Kawałki kawy zalać 2 szklankami wody i zagotować pod przykryciem ,pozostawić do zaparzenia się kawy i schłodzenia napoju. Cukier zagotować z reszta wody ,do całkowitego rozpuszczenia.
Ostudzoną kawę i syrop połączyć w słoiku. Dodać laskę wanilii -środek , kawałek skorki z mandarynki,lub pomarańczy. Dolać rum. Całość zamknąć i odstawić na 2 do 4 tygodni . Po tym czasie przecedzić przez gęste sito i gotowe. Przelać do butelek i.....:))
można zlać po 12 godzinach tez jest smakowity ,jak ktoś niecierpliwy .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com