Składniki:
- 1- 1 1/2 szklanki ziaren kawy ,zmiażdżonej w moździerzu
- 3 szklanki wody
- 4 szklanki cukru trzcinowego
- laska wanilii
- 2 szklanki -500ml rumu
- 2- 3 ziarna kakaoca, opcjonalnie
- 1 kawałek skórki pomarańczowej,
Wykonanie
Kawałki
kawy zalać 2 szklankami wody i zagotować pod przykryciem
,pozostawić do zaparzenia się kawy i schłodzenia napoju. Cukier
zagotować z reszta wody ,do całkowitego rozpuszczenia.
Ostudzoną
kawę i syrop połączyć w słoiku. Dodać laskę wanilii -środek ,
kawałek skorki z mandarynki,lub pomarańczy. Dolać rum. Całość
zamknąć i odstawić na 2 do 4 tygodni . Po tym czasie przecedzić
przez gęste sito i gotowe. Przelać do butelek i.....:))
można
zlać po 12 godzinach tez jest smakowity ,jak ktoś niecierpliwy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com