Ciasto o tajemniczej nazwie "Noc w Wenecji" zrobiło się modne,więc i ja zrobiłam...pycha ,lekkie ciasto, warto było :))
Ciasto I
- 6 białek
- 60 g cukru
- 5 łyżek mąki
- 60 g wiórek kokosowych
- 4 białka
- 4 żółtka
- 40 g cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Ciasto I
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po trochu cukier,po każdym dodaniu dokładnie ubijać do rozpuszczenia cukru. Następnie za pomocą szpatułki połączyć z wiórkami kokosowymi i mąką. Wyłożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia,wyrównać .
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po trochu cukier,po każdym dodaniu dokładnie ubijać do rozpuszczenia cukru. Następnie za pomocą szpatułki połączyć z wiórkami kokosowymi i mąką. Wyłożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia,wyrównać .
Ciasto II
Ubić białka na sztywno,pod koniec
dodawać cukier partiami . Gdy cukier się rozpuści dodawać po
jednym żółtku stale miksując.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać szpatułką do
połączenia się składników.
Ciasto ciemne wyłożyć na ciasto jasne.Piec około 25-30 minut w 180°C
Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostudzenia
Ciasto ciemne wyłożyć na ciasto jasne.Piec około 25-30 minut w 180°C
Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostudzenia
Masa
śmietanowa
Rozpuścić żelatynę w małej ilości wody ,odstawić do napęcznienia .
- 800 g śmietany kremówki (36%)
- 1/2 szklanki cukier puder
- 4 łyżeczki żelatyny
Rozpuścić żelatynę w małej ilości wody ,odstawić do napęcznienia .
Do rondelka z wodą wstawić napęczniałą
żelatynę i podgrzać ,mieszając do rozpuszczenia
nie gotować . Płynną
wystudzić.Kremówkę
ubić na sztywno ,pod koniec dodać cukier puder. Gotową ,ubitą
kremówkę zahartować . 1-2 łyżki śmietany kremówki dodać do
płynnej żelatyny,wymieszać do połączenia. Wlewać strumieniem
cienkim do ubitej śmietany kremówki miksując do połączenia.
Ubitą śmietankę wyłożyć na ciasto.
Polewa
- 150 g czekolady deserowej
- 1 łyżkę masła
- 6 łyżek mleka
- 2 małe żółtka
Czekoladę ,masło i mleko rozpuścić w
rondelku , na gładką polewę. Dodać żółtka i dobrze wymieszać
do połączenia składników
Udekorować wystudzone ciasto,wstawić do lodówki. Smacznego:))
Ps. zapomniałam dodać proszek ,ale i tak urosło...
.dla mnie ciut za suche było,z pomocą przyszła strzykawka i nasączyłam herbata ,wstrzykując po bokach.
„Noc w Wenecji" jest szybkie do zrobienia ,niesamowicie lekkie ,mało słodkie i pyszne ciasto. Obydwa ciasta piecze się razem. przepis ze zmianami tu
Udekorować wystudzone ciasto,wstawić do lodówki. Smacznego:))
Ps. zapomniałam dodać proszek ,ale i tak urosło...
.dla mnie ciut za suche było,z pomocą przyszła strzykawka i nasączyłam herbata ,wstrzykując po bokach.
„Noc w Wenecji" jest szybkie do zrobienia ,niesamowicie lekkie ,mało słodkie i pyszne ciasto. Obydwa ciasta piecze się razem. przepis ze zmianami tu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com