czwartek, 29 sierpnia 2019

cukiniowo-czekoladowe ciasto z miodem


To super wilgotne i dość słodkie ciasto na przekąskę do szkoły ,do kawy.
łatwe do upieczenia dla początkujących, przygotowanie trwa tylko 15 minut, aby wstawić do pieca!


Składniki
  • 1 szkl białej mąki pszennej* patrz uwagi na bezglutenową
  • 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • pół szkl.oleju rzepakowy,awokado
  • pół szkl.miodu
  • 2 łyżeczki ekstrakt wanili
  • 1 ½ szkl startej cukinii
  • 3/4 szkl groszku czekolady ,lub posiekanej czekolady gorzkiej

Wykonanie
Rozgrzac piekarnik do 176°C
W misce wymieszać obie mąki (lub bezglutenowe mąki), proszek do pieczenia,cynamon,sodę i sól .Ubić jajka, dodać olej, miód i wanilia .
Mokre składniki wymieszać ze starta cukinią.
Suche składniki połączyc z mokrymi na wolnych obrotach miksera,lub rącznie.
Dodac posiekana czekolade .Wyłożyć ciasto do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia,wyrownać.Piec, około 50minut . Ostudzić na kratce.
Uwagi
Aby upiec ciasto bezglutenowe nie używać dwóch rodzai mąki ,a zamiast nich dodać mąkę bezglutenową w ilości 1 ½ szkl.
1 1/2 szklanki posiekanej cukinii można zrobić, ścierając średnią cukinię na dużych otworach tarki




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com