To
super wilgotne i dość
słodkie
ciasto na przekąskę
do szkoły ,do kawy.
łatwe
do upieczenia dla początkujących,
przygotowanie
trwa tylko 15 minut, aby wstawić
do pieca!
Składniki
- 1 szkl białej mąki pszennej* patrz uwagi na bezglutenową
- 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- łyżeczka sody
- pół łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- pół szkl.oleju rzepakowy,awokado
- pół szkl.miodu
- 2 łyżeczki ekstrakt wanili
- 1 ½ szkl startej cukinii
- 3/4 szkl groszku czekolady ,lub posiekanej czekolady gorzkiej
Wykonanie
Rozgrzac
piekarnik do 176°C
W
misce wymieszać obie mąki
(lub bezglutenowe mąki),
proszek do pieczenia,cynamon,sodę i sól
.Ubić jajka,
dodać olej, miód
i wanilia .
Mokre składniki
wymieszać ze starta cukinią.
Suche składniki
połączyc z mokrymi na wolnych obrotach miksera,lub rącznie.
Dodac
posiekana czekolade .Wyłożyć
ciasto do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia,wyrownać.Piec,
około 50minut . Ostudzić
na kratce.
Uwagi
Aby
upiec ciasto bezglutenowe
nie używać
dwóch rodzai mąki ,a zamiast nich dodać
mąkę bezglutenową w ilości 1 ½ szkl.
1
1/2 szklanki posiekanej cukinii można
zrobić,
ścierając
średnią
cukinię na
dużych otworach
tarki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com