czwartek, 8 sierpnia 2019

kruche z owocami i bezą





Składniki
Ciasto półkruche
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukier waniliowym
  • 75g masło
  • 250g maka typ 450-500
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Wykonanie
Składniki ciasta połączyć ręcznie ,lub robotem. Następnie wyłożyć wszystko na stolnice ,dodać jajko. Wyrobić ciasto ze składnikami połączyć najpierw widelcem ,potem wyrobić ręcznie do połączenia wszystkich składników. Nastawić piekarnik na 180°C .Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika-termoobieg. Piec 15 minut.
Beza
  • 4 białka
  • 240 g cukru drobnego
  • 1 płaska łyżka białej skrobi ziemniaczanej
  • 2-4 łyżki płatków migdałów
Wykonanie
Białka ubić ze szczyptą soli, ale nie na bardzo sztywno. Gdy już będzie lekko ubita dodawać po łyżce cukru w odstępach 1 minuty . Do zakończenia cukru.
Na końcu dodać skrobię i miksować do połączenia .

Owoce
  • 600 g owoców,porzeczka ,wiśnia
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej ,lub kukurydzianej
Wykonanie

Umyć ,osuszyć owoce,przed wyłożeniem, na ciasto wymieszać z skrobią
Upieczony spód wyjąć z piekarnik.Piekarnik  ustawić 150°C. termoobieg
Na upieczony letni spód wyłożyć owoce,wymieszane ze skrobią ,a na wierzch ubitą pianę
Posypać płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika termoobieg 150°C. Piec około 30 minut. Wyjąć. Ostudzić. Schować do lodówki.
ps. kroić dopiero po ostudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com