Składniki
Ciasto
półkruche
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukier waniliowym
- 75g masło
- 250g maka typ 450-500
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Wykonanie
Składniki
ciasta połączyć ręcznie ,lub robotem. Następnie wyłożyć
wszystko na stolnice ,dodać jajko. Wyrobić ciasto ze składnikami
połączyć najpierw widelcem ,potem wyrobić ręcznie do połączenia
wszystkich składników. Nastawić piekarnik na
180°C .Wstawić
ciasto do nagrzanego piekarnika-termoobieg. Piec
15 minut.
Beza
- 4 białka
- 240 g cukru drobnego
- 1 płaska łyżka białej skrobi ziemniaczanej
- 2-4 łyżki płatków migdałów
Wykonanie
Białka
ubić ze szczyptą soli, ale nie na bardzo sztywno. Gdy już będzie
lekko ubita dodawać po łyżce cukru w odstępach 1 minuty . Do
zakończenia cukru.
Na
końcu
dodać skrobię i miksować do połączenia .
Owoce
- 600 g owoców,porzeczka ,wiśnia
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej ,lub kukurydzianej
Wykonanie
Umyć
,osuszyć owoce,przed wyłożeniem, na ciasto wymieszać z skrobią
Upieczony
spód wyjąć z piekarnik.Piekarnik ustawić 150°C. termoobieg
Na
upieczony letni spód wyłożyć
owoce,wymieszane ze skrobią ,a na wierzch ubitą pianę
Posypać
płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika termoobieg
150°C. Piec około 30 minut.
Wyjąć. Ostudzić. Schować do lodówki.
ps.
kroić
dopiero po ostudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com