Składniki:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinach
- mąka pszenna
- 1duże jajko
- 50g mąki ziemniaczanej
- sól
- śliwki
- miód lub cukier do smaku
- cynamon do smaku
- jogurt
Wykonanie
Ziemniaki
w łupinach
, ugotować w osolonej wodzie,ostudzić ,obrać . Przepuścić
przez prasę do ziemniaków lub zmielić w maszynce. Wystudzone
ziemniaki włożyć do miski, lekko uklepać, podzielić na 4 równe
części
odebrać
1/4 ziemniaków. W powstałe miejsce wsypać obie mąki , dodać
jajko, dodać odebrane ziemniaki. Wyrobić ciasto jak na kopytka.
Jeśli ziemniaki są za mokre dodać ciut więcej mąki .Z
ciasta uformować
wałek, pokroic na równe kawałki rozpłaszczyć w dłoni.
Jeśli
ciasto bardzo się lepi, (od zewnętrznej strony) posypać go mąką
ziemniaczaną. Dodać śliwkę i zlepić .Kręcić w dłoniach na
kulkę .Gotować we wrzatku osolonym 2-3 minuty krótko do
wypłyniecia .Do wody dodać łyżkę rozpuszczonej w wodzie mąki
ziemniaczanej,aby się nie kleiły.
Jogurt
zmiksować
ze sliwkami,miodem i cynamonem,sosem polać knedle.:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com