czwartek, 29 sierpnia 2019

mięciutkie knedle ze sliwkami




Składniki:
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • mąka pszenna
  • 1duże jajko
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • sól
  • śliwki
  • miód lub cukier do smaku
  • cynamon do smaku
  • jogurt


Wykonanie
Ziemniaki w łupinach , ugotować w osolonej wodzie,ostudzić ,obrać . Przepuścić przez prasę do ziemniaków lub zmielić w maszynce. Wystudzone ziemniaki włożyć do miski, lekko uklepać, podzielić na 4 równe części
odebrać 1/4 ziemniaków. W powstałe miejsce wsypać obie mąki , dodać jajko, dodać odebrane ziemniaki. Wyrobić ciasto jak na kopytka. Jeśli ziemniaki są za mokre dodać ciut więcej mąki .Z ciasta uformować wałek, pokroic na równe kawałki rozpłaszczyć w dłoni.
Jeśli ciasto bardzo się lepi, (od zewnętrznej strony) posypać go mąką ziemniaczaną. Dodać śliwkę i zlepić .Kręcić w dłoniach na kulkę .Gotować we wrzatku osolonym 2-3 minuty krótko do wypłyniecia .Do wody dodać łyżkę rozpuszczonej w wodzie mąki ziemniaczanej,aby się nie kleiły.
Jogurt zmiksować ze sliwkami,miodem i cynamonem,sosem polać knedle.:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com