piątek, 9 sierpnia 2019

zupa-bulion z golonki i wieprzowych nożek





Dobra zupa karmi Twoje ciało i duszę, to kompletny posiłek, pożywny sposób, aby nakarmić siebie i swoją rodzinę. W wielu kulturach, buliony i zupy są pierwsza pomocą w leczenie chorych i świetny sposób, aby nakarmić dziecko.
Składniki
  • 2-3 nogi wieprzowe i golonka wieprzowa,opcjonalnie pól kurczaka zagrodowego
  • 2 średnie marchew pokrojona w kostkę ,lub paseczki
  • 1 pasternak pokrojony jw.
  • 1 pietruszka
  • 1 średnia cebula jw.
  •  1-2 cukinie pokrojone w kostke 
  • 1 korzeń selera obrane pokrojony jw.
  • 1 papryka (dowolny kolor ) pokrojone
  • 1-2, ziemniaki pokrojone
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki oregano suche
  • 4 łyżki stołowe śmietany
  • ł cytryny ( sok lub 1-2 łyżki octu lub do smaku)
  • 4 litry wody
Wykonanie
nogi i golonke,kurczaka umyte włożyć do gara zalać woda i gotować
mięso przez kilka minut. Następnie dodać wszystkie oczyszczone i pokrojone warzywa (marchew, seler,pietruszke, cebula, papryka,ziele,lisc laurowy), z wyjątkiem ziemniaków .
Doprowadzić zupe do wrzenia, a następnie obniżyć płomień .Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie,a część płynu odparuje *
Wyciągnąć golonkę ,kurczaka,nożki. Nóżki i skóre z golonki wyrzucam dla bezpańskich psów i kotów .
Pokroić mięso z golonki i z kurczaka ,umieścić je w garnku z zupą,
Dodać cukinie i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę,w razie potrzeby dolac cieplej wody.
Dodaj sól i pieprz do smaku i trochę oregano.
Gotować zupę okolo10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
W osobnej misce umieścić śmietanę ,dodać niewielka ilość zupy i mieszac do polączenia. Stopniowo dodać mieszaninę do zupy, stale mieszając.
 Nie doprowadzac zupy do wrzenia ,bo śmietana może sie zwarzyc.
Podawać na gorąco.
* taki wywar gotuje w wiekszej ilości i potem mam na czym zupe ugotować .Przechowuje do tygodnia w lodówce na gornej połce,lub zamrażam w kostkarce i po zamrozeniu do woreczka wkladam.bulion po ostygnieciu zrobi sie jak galareta ,dzieki żelatyie zawartej w nożkach.===

Bulion jest bardzo smaczny,ale rownież korzystny dla organizmu. Buliony sa prawdziwym lekarstwem,jak głosi przysłowie""dobra zupa kostna może wskrzesić śmierć"ze wzgledu na wlaściwości odżywcze-żelatyne.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

777pepin777@gmail.com