Dobra
zupa karmi Twoje ciało
i duszę, to kompletny posiłek, pożywny sposób, aby nakarmić
siebie i swoją rodzinę. W wielu kulturach, buliony i zupy są
pierwsza pomocą w leczenie chorych i świetny sposób, aby nakarmić
dziecko.
Składniki
- 2-3 nogi wieprzowe i golonka wieprzowa,opcjonalnie pól kurczaka zagrodowego
- 2 średnie marchew pokrojona w kostkę ,lub paseczki
- 1 pasternak pokrojony jw.
- 1 pietruszka
- 1 średnia cebula jw.
- 1-2 cukinie pokrojone w kostke
- 1 korzeń selera obrane pokrojony jw.
- 1 papryka (dowolny kolor ) pokrojone
- 1-2, ziemniaki pokrojone
- sól i pieprz do smaku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- 2 żółtka
- 1-2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki oregano suche
- 4 łyżki stołowe śmietany
- Pół cytryny ( sok lub 1-2 łyżki octu lub do smaku)
- 4 litry wody
Wykonanie
nogi
i golonke,kurczaka
umyte włożyć
do gara zalać woda i gotować
mięso
przez kilka minut. Następnie dodać wszystkie oczyszczone i
pokrojone warzywa (marchew, seler,pietruszke, cebula,
papryka,ziele,lisc laurowy), z wyjątkiem ziemniaków .
Doprowadzić
zupe do wrzenia, a następnie obniżyć płomień .Gotować aż
mięso i warzywa będą miękkie,a część płynu odparuje *
Wyciągnąć
golonkę ,kurczaka,nożki. Nóżki i skóre z golonki wyrzucam dla
bezpańskich psów i kotów .
Pokroić
mięso z golonki i z kurczaka ,umieścić je w garnku z zupą,
Dodać
cukinie i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę,w razie potrzeby dolac cieplej
wody.
Dodaj
sól i pieprz do smaku i trochę
oregano.
Gotować
zupę okolo10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
W
osobnej misce umieścić
śmietanę ,dodać niewielka ilość zupy i mieszac do
polączenia. Stopniowo dodać mieszaninę do zupy, stale
mieszając.
Nie doprowadzac zupy do wrzenia ,bo śmietana może
sie zwarzyc.
Podawać
na gorąco.
*
taki wywar gotuje w wiekszej ilości
i potem mam na czym zupe ugotować .Przechowuje do tygodnia w lodówce
na gornej połce,lub zamrażam w kostkarce i po zamrozeniu do
woreczka wkladam.bulion po ostygnieciu zrobi sie jak galareta ,dzieki
żelatyie zawartej w nożkach.===
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com