Przygotuj
się na podwójną dawkę czekolady. Zaletą tego ciasta jest to ,
że jest soczyste i smaczne
można
jeść , jeszcze ciepłe lub dobrze chłodzone, wybór należy do
Ciebie.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 proszek do pieczenia
- 125g masła rozpuszczonego
- 130g cukru
- 1 szklanka mleka
- 30g kakao w proszku
- 260g mąki
Polewa
- 180g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki śmietany
Wykonanie
Wymieszać
mąkę z proszkiem do pieczenia w misce, następnie dodać cukier.
Dodać roztopione masło i kakao.
Wbić
oba jaja, wlać mleko i mieszać aż do uzyskania gęstej pasty jak
na babeczki.
Wylać
masę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem lub masła.
Piec przez około 20 -25 minut w 160°-180°C-w
zależności od piekarnika
Sprawdź
ciasto wykałaczką. Jeśli ciasto jest jeszcze lepki, umieścić z
powrotem i dokończyć pieczenie kolejne 8-10 minut ..
Wymieszaj
roztopioną czekoladę wraz ze śmietaną aż do uzyskania gładkiej
mieszaniny.
Posmarować ciasto
polewą czekoladową,posypać startą czekoladą :)) ps.kiepskie fotki z telefonu,ale rekompensuje to smak w pełni czekoladowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com