wtorek, 21 czerwca 2016

Czekoladowa Bomba



Przygotuj się na podwójną dawkę czekolady. Zaletą tego ciasta jest to , że jest soczyste i smaczne
można jeść , jeszcze ciepłe lub dobrze chłodzone, wybór należy do Ciebie.
Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 proszek do pieczenia
  • 125g masła rozpuszczonego
  •  130g cukru
  • 1 szklanka mleka
  •  30g kakao w proszku
  • 260g mąki
Polewa

  • 180g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki śmietany
Wykonanie


Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia w misce, następnie dodać cukier. Dodać roztopione masło i kakao.

Wbić oba jaja, wlać mleko i mieszać aż do uzyskania gęstej pasty jak na babeczki.

Wylać masę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem lub masła. Piec przez około 20 -25 minut w 160°-180°C-w zależności od piekarnika

Sprawdź ciasto wykałaczką. Jeśli ciasto jest jeszcze lepki, umieścić z powrotem i dokończyć pieczenie kolejne 8-10 minut ..

Wymieszaj roztopioną czekoladę wraz ze śmietaną aż do uzyskania gładkiej mieszaniny.
Posmarować ciasto polewą czekoladową,posypać startą czekoladą :)) ps.kiepskie fotki z telefonu,ale rekompensuje  to smak w pełni czekoladowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...