wtorek, 28 czerwca 2016

arbuzowy deser

 zakochasz się od pierwszej łyżeczki w zimnym  arbuzowym deserze. 
Jest jednym z ulubionych deserów  idealnym na każdą okazję w upalne dni.



Składniki:
  • 600g arbuza - soku
  • 5 łyżeczek skrobi kukurydzianej (jak nie macie to można skrobie ziemniaczaną)
  • 50 g cukru - jeśli arbuz nie jest zbyt słodki ,albo pomiń cukier
  • Aromat spożywczy - Cynamon 10 m - do smaku u nie około 5 kropli
  • pistacje ( posiekane) -do dekoracji- u mnie zjedzone osobno.


Wykonanie
Zmiksować arbuza na gładko, następnie przecedzić przez sitko.
W misce wymieszać pół szkl. soku z arbuza i skrobi kukurydzianej , wymieszać na gładko.
W rondelku umieścić resztę soku z arbuza i gotować na małym ogniu. Stopniowo dodawać cukier ii ekstrakt cynamonu do smaku . Dodać wymieszany sok ze skrobia kukurydzianą Gotować około 6-8 minut , aż masa zgęstnieje.Przełożyć do miseczek i pozostawić w lodowce do oziębienia i zagęszczenia deseru.Przed podaniem udekorować posiekanymi pistacjami go lub kawałkami gorzkiej czekolady.:))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...