wtorek, 21 czerwca 2016

ryba w sosie slodko - kwaśnym na ziarnie orkiszu

Składniki
  • 500g ryby-morszczuk ,mintaj sola
  • 1-2 jajka
  • panierka panko, lub bułka tarta
  • pół puszki ananasa w zalewie
  • 1-2 cebule
  • sok z cytryny
  • 2ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki keczupu
  • chilli do smaku
  • sól,pieprz do smaku
  • olej kokosowy ,lub inny do smażenia
Wykonanie

Umyć i osuszyć filety ryby i pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny ,posypać sola i pieprzem,odstawić na 20-30 minut. Cebulę obrana pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Do cebuli dodać ananasa pokrojonego w kostkę .Doprawić czosnkiem ,chilli,solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu około 4-5 minut stale mieszając. Keczup wymieszać z syropem ananasowym i dodać do cebuli i kawałków ananasa. Dusić kilka minut do zgęstnienia sosu. Jajka rozbić z sola i pieprzem,namoczyć w nich kawałki ryby ,obtoczyć w panierce panko ,usmażyć na złoty kolor. Gotową rybę przełożyć do salaterki ,zalać sosem i odstawić do przegryzienia smaków na około 2 godziny. Przed podaniem podgrzać .u mnie z ziarnem orkiszu....udekorować zielenina :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...