- 500g ryby-morszczuk ,mintaj sola
- 1-2 jajka
- panierka panko, lub bułka tarta
- pół puszki ananasa w zalewie
- 1-2 cebule
- sok z cytryny
- 2ząbki czosnku
- 3-4 łyżki keczupu
- chilli do smaku
- sól,pieprz do smaku
- olej kokosowy ,lub inny do smażenia
Umyć i osuszyć filety ryby i pokroić
na kawałki. Skropić sokiem z cytryny ,posypać sola i
pieprzem,odstawić na 20-30 minut. Cebulę obrana pokroić w kostkę
i zeszklić na tłuszczu. Do cebuli dodać ananasa pokrojonego w
kostkę .Doprawić czosnkiem ,chilli,solą i pieprzem. Dusić na
małym ogniu około 4-5 minut stale mieszając. Keczup wymieszać z
syropem ananasowym i dodać do cebuli i kawałków ananasa. Dusić
kilka minut do zgęstnienia sosu. Jajka rozbić z sola i
pieprzem,namoczyć w nich kawałki ryby ,obtoczyć w panierce panko
,usmażyć na złoty kolor. Gotową rybę przełożyć do salaterki
,zalać sosem i odstawić do przegryzienia smaków na około 2
godziny. Przed podaniem podgrzać .u mnie z ziarnem
orkiszu....udekorować zielenina :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com