placki
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 2-3 ząbki czosnku
- sól,pieprz do smaku
- olej kokosowy do smażenia
Wykonanie
Cebulę
,ziemniaki ,czosnek umyć ,obrać. Cebulę z ziemniakami pokroić na
mniejsze kawałki .W naczyniu miksującym rozdrobnić czosnek i
cebulę obroty 7 czas 5 sekund. Dosypać pokrojone ziemniaki i
miksować obr.7,czas 15-20 s,mieszając w trakcie miksowania
łopatką.. Następnie dodać jajka,mąkę,sól,pieprz i miksować
nadal,przy użyciu łopatki obr.4 czas 10s.Smażyć placki na
rozgrzanym oleju na zloty kolor
sos czosnkowy
Sos czosnkowy jest jednym z ulubionych
sosów . Jest niezwykle zdrowy (czosnek jest naturalnym
antybiotykiem), pasuje niemal do każdej potrawy.
Składniki
- 1 mały jogurt
- 2-3 ząbki czosnku
- odrobina majonezu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 łyżeczka tymiankuWykonanie
Najlepszy do sosów jest świeżo wyciśnięty czosnek. Do sosu możesz dodać koperek (świeży lub suszony) lub ulubione zioła ,u mnie tymianek. Wszystko razem zmiksować ,doprawić ,sola i pieprzem.
Warzywa
blanszowane
Składniki
- 2 marchewki młode
- 1 pietruszka
- kilka różyczek kalafiora
- 25 dag fasolki szparagowejWykonanieZagotować wodę w garnku i wrzucić do niej obrane i czyste ,pokrojone marchewki, kalafior - różyczki ,pietruszkę ,oraz w całości fasolkę szparagową na około 3-4 minuty. Wyciągnij warzywa z gotującej się wody i przełóż je do naczynia z bardzo zimną wodą i lodem. Należy je schłodzić jak najszybciej, aby się nie "dogotowywały"Nie mocz warzyw dłużej niż 2-3 minuty, aby nie straciły smaku. Przełóż warzywa na talerz wyłożony papierem kuchennym, aby obeschły..Pierś z kurczaka
składniki
- 1 pierś
- olej kokosowy
- sól ,pieprz do smaku
Wykonanie
Wymyta i osuszona pierś ,pokroić na
paseczki. W garnku rozgrzać olej kokosowy ,i na dobrze rozgrzany
układać kawałki mięska. Obsmażyć z obu stron ,ale tak ,aby się
nie ze złociły,doprawić solą i pieprzem..
Na mięsko wrzucić warzywka blanszowane ,lekko całość wymieszać…:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com