Składniki:
- 330 g---2 3/4 szklanki , mąki
- 70 g ---1/3 szklanki cukier brązowy
- 3/4 łyżeczki sól
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 113 g---1/2 szklanki masła, zimne pokrojone w kostkę
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 85 g--- 3/4 filiżanki ,małe kostki świeżych jabłek, obrane
- 1/3 szklanki soku jabłkowego
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
do smarowania
- 1 duże jajko + 1 łyżka wody
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 113 gramów ---1 kubek cukier puder
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1-2 łyżki mleka lub śmietany
Wykonanie
W dużej misce wymieszać mąkę,
cukier, sól, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać masło
pokrojone w kostkę ,połączyć ,dodać jabłka wymieszane z
cynamonem.
W osobnej misce wymieszać jajka,
wanilię i sok jabłkowy .Połączyć suche składniki z mokrymi.
Jeśli jest za mokre to podsypać garstkę mąki. Wyłożyć blaszkę
papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części. Każdą
część rozwałkować na grubość 1,5-2 cm i podzielić na części
,kliny – ciastka . Przełożyć na blaszkę z papierem. Teraz
umieścić blaszkę z ciastkami w lodówce przez 30 minut, odkryte.
Po tym czasie wymieszać cukier , cynamon i jajko. Posmarować
,każde ciastko. Gdy ciastka w lodówce rozgrzać piekarnik na 210 °
C. Piec bułeczki przez 18 do 22 minut, aż do złotego koloru .Wyjąć
ciastka -kliny z piekarnika, polukrować .:))
Wyglądają wyśmienicie!!! aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńSuper ciasteczka, zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńProsze sie czestowac.szybko znikaja
OdpowiedzUsuńAle pyszne ciastka :) Uwielbiam takie - jeszcze z uwielbianym przeze mnie cynamonem :P
OdpowiedzUsuńU mnie tez duzo cynamonu Ceylońskiego idzie na codzień. Ogrzewa fajnie od środka organizm i jest super
UsuńU mnie w domu takie ciacha najszybciej znikają :) Pychotka!
OdpowiedzUsuńto trzeba zrobić .Pozdrawiam
Usuń