Składniki
- 1 kg marchwi pokrojonej w kawałki,plasterki
- 1 kg cebuli pokrojonej w piórka
- 1 kg fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki 2-3 cm
- 1 kg batatów – słodki ziemniak pokrojony w słupki,lub plasterki
Składniki
zalewy
- 2 słoiki po 200g koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka miodu ,lub cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego,lub zwykłego
- 1 łyżka soli-płaskie
- 1 łyżka papryka mielona słodka
- 6-8 ziaren pieprzu
- 6-8 ziaren ziele angielskie
Wykonanie
Fasolkę
szparagową umyć odciąć końce ,pokroić na mniejsze 2-3 cm
kawałki,ugotować w lekko osolonej wodzie al dente,odcedzić .
Oczyszczona
marchew pokroić na mandolinie ,lub ręcznie na cienkie
plastry,paski.
Cebulę
poszatkować na piórka. W dużym rondlu rozgrzać olej ,wrzucić
cebulę, dodać marchewkę i bataty pokrojone ,dusić do miękkości.
Do fasolki
dodać gotowe warzywa,wymieszać .Dodać przecier,przyprawy i dusić
15 minut. Nałożyć do słoików i pasteryzować 25-30 minut.:)) Jak lubicie rybe po grecku to ta sałatka tez ,bedzie Wam smakowała..:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com