poniedziałek, 9 października 2017

salatka z fasolka i batatami na zime

Składniki
  • 1 kg marchwi pokrojonej w kawałki,plasterki
  • 1 kg cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 kg fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki 2-3 cm
  • 1 kg batatów – słodki ziemniak pokrojony w słupki,lub plasterki
Składniki zalewy

  • 2 słoiki po 200g koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka miodu ,lub cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego,lub zwykłego
  • 1 łyżka soli-płaskie
  • 1 łyżka papryka mielona słodka
  • 6-8 ziaren pieprzu
  • 6-8 ziaren ziele angielskie



Wykonanie
Fasolkę szparagową umyć odciąć końce ,pokroić na mniejsze 2-3 cm kawałki,ugotować w lekko osolonej wodzie al dente,odcedzić .
Oczyszczona marchew pokroić na mandolinie ,lub ręcznie na cienkie plastry,paski.
Cebulę poszatkować na piórka. W dużym rondlu rozgrzać olej ,wrzucić cebulę, dodać marchewkę i bataty pokrojone ,dusić do miękkości.
Do fasolki dodać gotowe warzywa,wymieszać .Dodać przecier,przyprawy i dusić 15 minut. Nałożyć do słoików i pasteryzować 25-30 minut.:)) Jak lubicie rybe po grecku to ta sałatka tez ,bedzie Wam smakowała..:))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com