poniedziałek, 2 października 2017

Orzechowe Valldemossa z nuta cytryny


Międzynarodową sławę miasteczku Valldemossa przyniósł zimowy pobyt w latach 1838-39 Fryderyk Chopina i francuska pisarka George Sand.
Zarówno w przeszłości jak i w dzisiejszych czasach miejscowość ta działa jak magnes na artystów z całego świata poszukujących spokoju i natchnienia w jej inspirującym pięknie (Rubén Darío, Miguel de Unamuno, Jorge Luis Borges, Jovellanos, Santiago Rusiñol, Michael Douglas).

Cartuja de Valldemosa 
Zabytkowy kościół Kartuzów to najważniejsza budowla w miasteczku Valldemossa, położonym zaledwie 17 km od stolicy Balearów - Palma de Mallorca.



Wilgotne,orzechowe z nuta cytryny

Składniki

    Masła i mąki do przygotowania formy -smarowanie i wysypanie mąką
  • 8 jaj oddzielnie żółtka i białka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii (opcjonalnie)
  • 2 szklanki grubo zmielonych orzechów ,lub blanszowanych migdałów

Wykonanie

Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Blaszkę o średnicy 27 cm wysmarować masłem i posypać cienką warstwą mąki .Nadmiar mąki wysypać.
W dużej misce wymieszać żółtka i cukier , aż będą gładkie i pieniste. Dodać skórkę z cytryny, cynamon, wanilię Całość dokładnie wymieszać. Dodać zmielone orzechy , dobrze mieszając po każdym dodaniu do pełnego połączenia.
Następnie ubić pianę z białek, łopatka około 1/3 dodać do masy orzechowej . Po dokładnym połączeniu , dodać pozostałe białka i delikatnie, ale dokładnie połączyć z reszta ciasta.
Wyłożyć masę do formy. Piec ciasto przez około 30 minut lub do momentu, suchego patyczka(-u mnie po 24 minutach ,ale każdy ma inny piekarnik. ) Wyjąć z piekarnika i rzucić blaszką z wysokości 25-30 cm.Tym prostym działaniem , łatwiej wyjąć z formy.  
Przenieść ciasto na kratkę i ostudzić.Można do góry nogami ciasto odwrócić ,aby było równiejsze na wierzchy.    SZYBKO sie robi i jeszcze szybciej znika .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com