sobota, 30 września 2017

zdrowy smaczny sobotni obiad






Składniki
  • 1 szklanka cieciorki
  • 6 szklanek wody
Wykonanie
 
Dzień wcześniej namoczyć suchą ciecierzycę w zimnej wodzie, wsypać do dużego garnka i zalać zimną wodą odstawić na noc .Należy odmierzyć szklankę ciecierzycy i 6 szklanek zimnej wody . 
Rano odcedzić cieciorkę wrzucić do zimnej wody i gotować pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie. Około 1,5 godziny. Wody nie solimy!
Ciecierzyca posiada bardzo grubą skórkę, przez co długo zachowuje swój kształt.
Aby ją zmiękczyć możemy dodać podczas gotowania obranego ziemniaka.
Na koniec gotowania ciecierzyce posolić .Ciecierzyca po ugotowaniu powinna być chrupiąca .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...