Składniki:
・
2
kg owoców tarniny,
・
3
szklanki cukru
・
3
litry wody
Wykonanie
Z
sokiem z tarniny jest trochę zabawy ,bo czas zrobienia trzeba
rozłożyć prawie na dwa dni,ale Warto .
Umyte
owoce włożyć do garnka ,wodę zagotować i takim wrzątkiem zalać
owoce. Pozostawić na 12 godzin.
Po
tym czasie sok odcedzić i powstały sok zagotować i ponownie zalać
owoce,pozostawić na 12 godzin.
Po
12 godzinach już ostatni trzeci raz ,zlać sok ,dodać cukier i
zagotować ,gotując 15 minut. Gorący sok zlać do butelek .
10-15
minut pasteryzować .
Tarnina – skład i właściwości
Owoce tarniny zawierają antocyjany, związki cukrowe, pektyny, kwasy organiczne, fitosterol, sole mineralne i witamina C, jednak największą wartość mają garbniki, dzięki i którym wykazują działanie zapierające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalnie -podobnie jak jagody. Z tego powodu wskazane są w przebiegu łagodnych biegunek, a także w stanach zapalnych żołądka i jelit. Dawniej wywar z owocu tarniny podawano się w krwotokach wewnętrznych, a także do płukania jamy ustnej i gardła przy stanach zapalnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com