niedziela, 24 września 2017

szybka jabłkowa rolada

 

 Składniki

  • 4 jajka
  • 140g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4-5 jabłek

Wykonanie
Obrać cienko jabłka , pokroić w plastry ,pół plastry. Ściśle ułożyć na blaszce jeden za drugim ,posypać cukrem wymieszanym z cynamonem -opcjonalnie Ubić na sztywno białka,stopniowo dodając cukier ,do rozpuszczenia cukru i sztywnej piany.
Teraz dodać po jednym żółtku ,oraz mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Gotową masą rozprowadzić w miarę równo,po jabłuszkach. Piec w nagrzanym piekarniku do 170°C około 35-40 minut.
Upieczone ,wyciągnąć na deskę w formie,zdjąć delikatnie papier. Ściereczkę posypać cukrem ,wyłożyć na niej ciasto wierzchem do dołu. Ściereczką zwijać roladę , zawiniętą pozostawić do ostygnięcia. Powierzchnię rolady posypać cukrem pudrem lub innymi ulubionymi posypkami .Ostygnięta pokroić na ukośne plastry:))

przepis z tej strony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com