Składniki
- 2 kilo buraków
- 4 litry przegotowanej i ostudzonej wody
- 2-3 główki czosnku nie obranych ,przekrojonych na pół
- kilka ziaren ziele angielskie
- 3-4sztuki liście laurowe
- 1 łyżka soli na 1 litr wody
Wykonanie
Wymyć
i obrać buraki ze skórki ,pokroić w grube kawałki . Główki
czosnku przekroić na pół. Czosnek, ziele angielskie i liście
laurowe ułożyć na dnie dużego słoja Na to wszystko włożyć
kawałki buraków.
Wodę
wymieszać z solą i opcjonalnie z sokiem z ogórków z 1 słoika
litrowego. Mieszając do rozpuszczenia soli. Gotową zalewą zalać
buraki,tak aby były przykryte .
Przykryć
naczynie gazą ,lub lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe
miejsce na ok. 5- 7 dni. Jeżeli po jakimś czasie ,na powierzchni
utworzy się piana należy ją zebrać czystą łyżką. Zakwas
jest gotowy gdy będzie miał ciemną barwę.
Gotowy
zakwas przecedzić przez sitko wyłożone gazą, a następnie zlać
do wyparzonych butelek,słoików.
Zakwas
buraczany ratuje nas przed anemią, bo przyczynia się do produkcji
czerwonych ciałek krwi (wspomaga leczenie białaczki), oczyszcza
organizm, odbudowuje dobrą florę bakteryjną . Dlatego zamiast
aptecznych leków osłonowych można go stosować podczas i po
terapii antybiotykami. Ma również właściwości antynowotworowe
oraz istotny wpływ na tworzenie
kolagenu.
Działa przeciwzmarszczkowo i napina skórę. Naturalnie
sfermentowany zakwas buraczany ma również właściwości
przeciwgrzybicze i antybakteryjne.
Dodatkowo reguluje ciśnienie krwi (obniża je), pracę wątroby i
nerek. Jest
niezastąpiony dla osób odchudzających się, albowiem reguluje
przemianę materii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com