- 450gr grzybów ugotowanych
- 300 gr. pomidorów - można zastąpić przecierem około 3-4 łyżek
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- 6 ząbków czosnku
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 ½ łyżeczki chilli w proszku opcjonalnie
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 ziarna kardamonu rozłupane
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- nać pietruszki
- 100-150 ml. wody
- kawałek pora pokrojonego w plastry
Wykonanie
Posiekać
drobno pomidory i cebulę ,przełożyć do miseczek osobno. Grzyby
pokroić na pół,lub ćwiartki. Zmiażdżony czosnek wymieszać z
imbirem. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni ,dodać czosnek z
imbirem, pokrojony por ,a po 1 minucie ,ziarna kardamonu,pieprz
czarny ,kurkumę ,kminek i chilli w proszku. Smażyć około 2-3
minut. Dodać pomidory i wodę ,gotować całość do wrzenia około
10-15 minut mieszając .Dodać grzyby ugotowane,pokrojone i wszystko
razem dusić na małym ogniu około 20minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com