sobota, 30 września 2017

Grzyby z kminkiem i kardamonem w pomidorach






Składniki
  • 450gr grzybów ugotowanych
  • 300 gr. pomidorów - można zastąpić przecierem około 3-4 łyżek
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • 6 ząbków czosnku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 ½ łyżeczki chilli w proszku opcjonalnie
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 ziarna kardamonu rozłupane
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • nać pietruszki
  • 100-150 ml. wody
  • kawałek pora pokrojonego w plastry

Wykonanie

Posiekać drobno pomidory i cebulę ,przełożyć do miseczek osobno. Grzyby pokroić na pół,lub ćwiartki. Zmiażdżony czosnek wymieszać z imbirem. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni ,dodać czosnek z imbirem, pokrojony por ,a po 1 minucie ,ziarna kardamonu,pieprz czarny ,kurkumę ,kminek i chilli w proszku. Smażyć około 2-3 minut. Dodać pomidory i wodę ,gotować całość do wrzenia około 10-15 minut mieszając .Dodać grzyby ugotowane,pokrojone i wszystko razem dusić na małym ogniu około 20minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...