sobota, 30 września 2017

salatka z buraka ze szczawiem





Składniki:

  • 1 duży burak ugotowany w skórce al dente
  • pieprz, sól do smaku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1-2 łyżki pokrojonego szczawiu świeżego do zakwaszenia buraka,wymieszane z miodem
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku

Wykonanie

Buraka ugotować al dente w małej ilości wody ,tylko tyle ,aby był zakryty wodą .
Po przestudzeniu obrać ze skórki i pociąć na wstążki ,lub zetrzeć na mandolinie .
Miód wymieszać ze szczawiem,dodać posiekany czosnek. Dodać olej , wymieszać do połączenia składników i następnie całość połączyć z buraczkiem. Pozostawić na 15-20 minut do przegryzienia smaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com