poniedziałek, 11 września 2017

Kasza jęczmienna wiejska z warzywami na mizerii




Składniki

      • ok. 500ml bulionu warzywnego

      • 200 g kaszy jęczmiennej wiejskiej

      • 1/3 selera

      • 3 marchewki

      • 1pietruszka

      • 300gr boczku wędzonego

      • 1papryka

      • pietruszka natka zielona


        Wykonanie


        Marchew, seler,pietruszkę i paprykę,wymyta i obraną pokroić w kostkę .
        Boczek pokroić w kostkę i zeszklić na patelni.
        Kaszę wsypać do rondelka ,dodać bulion,(a jak nie masz to wodę osolona do smaku)zamieszać ,wstawić do gotowania pod przykryciem ,na około 15-20 minut,nie mieszając. Po tym czasie  dodać warzywa i boczek ,dusić razem z kaszą przez około 15- 20 minut (w razie konieczności dolewając więcej bulionu) pod przykryciem,pod koniec gotowania zamieszać kaszę z warzywami i boczkiem .
        Doprawić do smaku ziołami, pieprzem i ewentualnie solą. Podawać gorące na mizerii.:))

  











              Składniki
  • 500gr. ogórki zielone
  • 130ml śmietany
  • 1/2łyżeczki czarny pieprz mielony
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki ocet jabłkowy
Wykonanie
Ogórki umyć ,obrać .Zetrzeć na plasterki na tarce sałatkowej. Posolić i odstawić do zmięknienia Odcisnąć . Śmietanę doprawić pieprzem,cukrem i octem,dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Całość zalać gotową śmietaną .Smacznego:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com