środa, 20 września 2017

A co zrobic z burakami z zakwasu? - Po prostu bigos



Składniki:
  • 70 dag wieprzowiny surowej
  • 70 dag kiszonych czerwonych buraków
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • natka pietruszki parę gałązek
  • olej

Wykonanie
    Buraki kiszone pozostałe po kiszeniu barszczu przeważnie są wyrzucane. tymczasem bigos z nich można zrobić .Pokroić je w kostkę. Cebule pokroić w piórka i obsmażyć na złoty kolor na łyżce oleju. Do cebulki dodać pokrojone w kostkę mięso ,które wraz z cebulka smażyć na zloty kolor. Dodać przyprawy,całość połączyć z buraczkami w kostkę,wymieszać . Dusić ok. 40 -60 minut, podlewając niewielką ilością wody do zmiękczenia wszystkich produktów .:))Ostatnio przeglądam stare książki i tam znalazłam przepis na ten bigos

    "Kuchnia regionalna - wczoraj i dziś" Biruta Markuza-Bieniecka, Jan Piotr Dekowski


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com