niedziela, 17 września 2017

Ciasto z malinami i bita smietana






Składniki
  • 1/2  kostki masła
  • 1 szklanki cukru
  • 2-3  łyżki kakao
  • 1/3  szklanki wody
  • 1 szklanka mąki
  • 2-3  jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
W rondelku zagotować wodę ,masło z cukrem i kakao. Gotować chwilkę 2-3 minuty i odstawić do przestudzenia. Do ostudzonej masy dodać żółtka ,mąkę przesianą z proszkiem. Ubić na sztywno pianę z białek. Wszystko dokładnie połączyć -wymieszać łyżką-ja to robię na wolnych obrotach mikserem.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 45-50 minut w temp.
170-180 C

    Bita śmietanka
    • 400 ml śmietanki 30-36 proc.
    • 2 łyżeczki żelatyny
    • 4-6 łyżek gorącej wody
    • dowolne owoce,u mnie maliny z ogródka
Wykonanie
Żelatynę rozpuścić w wodzie ,mieszając do całkowitego rozpuszczenia .

    Śmietankę, miskę dobrze schłodzić. Ubijać śmietankę, aż zgęstnieje i stanie się puszysta. Teraz łyżkę śmietanki połączyć z rozpuszczoną żelatyną,wymieszać ,a następnie dodać do całości śmietanki nadal ubijając na niskich obrotach,tylko do połączenia skladników. 
    Na ciemny spód wyłożyć śmietankę i posypać malinami ,u mnie resztki ciasta tez za posypkę posłużyły.:))
    slodkie ciasto ,niesłodka śmietanka i kwaśne maliny to idealne połączenie.....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com