Składniki
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanki cukru
- 2-3 łyżki kakao
- 1/3 szklanki wody
- 1 szklanka mąki
- 2-3 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
W
rondelku zagotować wodę ,masło z cukrem i kakao. Gotować chwilkę
2-3 minuty i odstawić do przestudzenia. Do ostudzonej masy dodać
żółtka ,mąkę przesianą z proszkiem. Ubić na sztywno pianę z
białek. Wszystko dokładnie połączyć -wymieszać łyżką-ja to
robię na wolnych obrotach mikserem.
Ciasto
przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 45-50
minut w temp.
170-180
C
- 400 ml śmietanki 30-36 proc.
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4-6 łyżek gorącej wody
- dowolne owoce,u mnie maliny z ogródka
Bita
śmietanka
Wykonanie
Żelatynę
rozpuścić w wodzie ,mieszając do całkowitego rozpuszczenia .
Śmietankę,
miskę dobrze schłodzić. Ubijać śmietankę, aż zgęstnieje i
stanie się puszysta. Teraz łyżkę śmietanki połączyć z
rozpuszczoną żelatyną,wymieszać ,a następnie dodać do całości
śmietanki nadal ubijając na niskich obrotach,tylko do połączenia
skladników.
Na ciemny spód wyłożyć śmietankę i posypać malinami ,u mnie resztki ciasta tez za posypkę posłużyły.:))
slodkie ciasto ,niesłodka śmietanka i kwaśne maliny to idealne połączenie.....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com