sobota, 9 września 2017

Galaretka z Lebiodki pospolitej –czyli oregano





w trakcie przygotowywania  galaretki,w kuchni czuć starymi skarpetkami, ale to mija ,gdy zaczynamy jeść już gotową  . Posmarować ciepły tost lub wędlinę ..pycha
 Oregano, lebiodka - właściwości

Lebiodka w zielarstwie stosowana bywa głównie w zaburzeniach trawienia (m.in.: wzdęciach, nieżycie żołądka i jelit, braku apetytu i niedoczynności wątroby).

 Pomocna jest w leczeniu reumatyzmu, anemii, ogólnego osłabienia, złej przemiany materii,
 nieżytu oskrzeli i gardła oraz suchego kaszlu.

Zawiera ona duże ilości witamin takich jak: witamina A B 6 C E K

https://twojmedyk.pl/lebiodka-pospolita-oregano-wlasciwosci-lecznicze-zastosowanie/
 Lebiodka jest prawdziwą skarbnicą cennych składników odżywczych i zdrowotnych. Zawiera ona duże ilości witamin takich jak
witamina 

B 6 


K
Zawiera ona duże ilości witamin takich jak: witamina A B 6 C E K

https://twojmedyk.pl/lebiodka-pospolita-oregano-wlasciwosci-lecznicze-zastosowanie/
Składniki


  • 800g lebiodki miękkich części ,(jak wpadnie parę gałązek,to też nic sie nie stanie)
  • 2 cytryny starte skórki
  • 6-8 polnych jabłek kwaśnych
  • 500 ml zimnej wody
  • cukier

Wykonanie galaretki oregano

Do dużego rondla o grubym dnie,włożyć umytą lebiodkę ,dodać starte skórki z cytryn,jabłka.Zalać to wszystką wodą i doprowadzić do wrzenia.
Gotować przez 20-25 minut, ,ostudzić .Używając blendera,miksera ,co kto ma ,zmiksować mieszankę.I teraz zaczyna się zabawa....Zmiksowaną mieszankę odcedzić przez sito wyłożone grubą warstwą gazy.Będzie to trwało prawie całą noc .
Nie ściskać mieszaniny ,bo galaretka będzie mętna .Po tym czasie zmierzyć ilość płynu,i na każde 100ml dać 100g cukru brązowego,lub białego.Ogrzewać mieszaninę z cukrem, stale mieszając, aż do rozpuszczenia cukru.
Gotować przez około 30 minut, do zgęstnienia galaretki.Sprawdzając gęstość , po umieszczeniu na talerzu łyżeczkę soku.
Przesunąć palcem po soku. Jeśli sok nie powróci automatycznie do siebie i pozostaje w miejscu,to jest gotowy. Wlać do pasteryzowanych słoików .Gotową galaretkę gorącą przelać do słoików,zakręcić  i pozostawić do ostygnięcia:))


Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny.
Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki eteryczne,  które głównie złożone są z tymolu, gorycze oraz garbniki. Oregano posiada również wartościowe walory smakowe oraz aromatyczne. Często jest używane w potrawach z pomidorów i z mięsa, zwłaszcza z drobiu, a także w pizzach i we włoskich sosach. Wchodzi w skład ziół prowansalskich
Lebiodka pospolita posiada bardzo szerokie spektrum zastosowania. Wśród najważniejszych jej cech wskazuje się miedzy innymi na działania:
pobudzające,
– wzmacniające,
– regulujące,
– usprawniające  funkcjonowanie układu pokarmowego,
– zwiększają apetyt,
– pobudzają wydzielanie śliny,
– ułatwią przyswajanie pokarmu.



Lebiodka pospolita posiada niezbadane właściwości lecznicze, dlatego skutecznie przeciwdziała niektórym objawom zespołu złego wchłaniania, zwłaszcza biegunkom i wzdęciom. W niewielkim stopniu wpływa na wytwarzanie żółci przez wątrobę oraz zwiększa ilość wydalanego moczu. Pobudza też czynność gruczołów potowych. Stosowany jest jako silny antyseptyk, oregano może być stosowane w leczeniu problemów związanych z układem oddechowym np. w leczeniu kaszlu, zapalenia migdałków, zapalenia oskrzeli, w astmie.
Substancje czynne zawarte w olejku działają odkażająco i wiążą toksyczne produkty przemiany materii. Olejek ten jest również doskonałym domowym środkiem stosowanym do płukania jamy ustnej i gardła oraz do inhalacji w stanach zapalenia górnych dróg oddechowych. Oregano jest również uważane jako pomocny środek w celu wywołania miesiączki.

Oregano posiada również wartościowe walory smakowe oraz aromatyczne. Często jest używane w potrawach z pomidorów i z mięsa, zwłaszcza z drobiu, a także w pizzach i we włoskich sosach. Wchodzi w skład ziół prowansalskich. Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny.
Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki eteryczne,  które głównie złożone są z tymolu, gorycze oraz garbniki.

Lebiodka pospolita – właściwości lecznicze

Lebiodka pospolita posiada bardzo szerokie spektrum zastosowania. Wśród najważniejszych jej cech wskazuje się miedzy innymi na działania:
– pobudzające,
– wzmacniające,
– regulujące,
– usprawniające  funkcjonowanie układu pokarmowego,
– zwiększają apetyt,
– pobudzają wydzielanie śliny,
– ułatwią przyswajanie pokarmu.
Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

fb
Lebiodka pospolita posiada niezbadane właściwości lecznicze, dlatego skutecznie przeciwdziała niektórym objawom zespołu złego wchłaniania, zwłaszcza biegunkom i wzdęciom. W niewielkim stopniu wpływa na wytwarzanie żółci przez wątrobę oraz zwiększa ilość wydalanego moczu. Pobudza też czynność gruczołów potowych. Stosowany jest jako silny antyseptyk, oregano może być stosowane w leczeniu problemów związanych z układem oddechowym np. w leczeniu kaszlu, zapalenia migdałków, zapalenia oskrzeli, w astmie.
Substancje czynne zawarte w olejku działają odkażająco i wiążą toksyczne produkty przemiany materii. Olejek ten jest również doskonałym domowym środkiem stosowanym do płukania jamy ustnej i gardła oraz do inhalacji w stanach zapalenia górnych dróg oddechowych. Oregano jest również uważane jako pomocny środek w celu wywołania miesiączki.


Źródło: http://www.zdrowyportal.org/1595/lebiodka-pospolita-wlasciwosci-lecznicze-zastosowanie-sposob-uzycia/
Oregano posiada również wartościowe walory smakowe oraz aromatyczne. Często jest używane w potrawach z pomidorów i z mięsa, zwłaszcza z drobiu, a także w pizzach i we włoskich sosach. Wchodzi w skład ziół prowansalskich. Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny.
Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki eteryczne,  które głównie złożone są z tymolu, gorycze oraz garbniki.

Lebiodka pospolita – właściwości lecznicze

Lebiodka pospolita posiada bardzo szerokie spektrum zastosowania. Wśród najważniejszych jej cech wskazuje się miedzy innymi na działania:
– pobudzające,
– wzmacniające,
– regulujące,
– usprawniające  funkcjonowanie układu pokarmowego,
– zwiększają apetyt,
– pobudzają wydzielanie śliny,
– ułatwią przyswajanie pokarmu.
Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

fb
Lebiodka pospolita posiada niezbadane właściwości lecznicze, dlatego skutecznie przeciwdziała niektórym objawom zespołu złego wchłaniania, zwłaszcza biegunkom i wzdęciom. W niewielkim stopniu wpływa na wytwarzanie żółci przez wątrobę oraz zwiększa ilość wydalanego moczu. Pobudza też czynność gruczołów potowych. Stosowany jest jako silny antyseptyk, oregano może być stosowane w leczeniu problemów związanych z układem oddechowym np. w leczeniu kaszlu, zapalenia migdałków, zapalenia oskrzeli, w astmie.
Substancje czynne zawarte w olejku działają odkażająco i wiążą toksyczne produkty przemiany materii. Olejek ten jest również doskonałym domowym środkiem stosowanym do płukania jamy ustnej i gardła oraz do inhalacji w stanach zapalenia górnych dróg oddechowych. Oregano jest również uważane jako pomocny środek w celu wywołania miesiączki.


Źródło: http://www.zdrowyportal.org/1595/lebiodka-pospolita-wlasciwosci-lecznicze-zastosowanie-sposob-uzycia/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com