Składniki
- 6 kg owocu bzu czarnego
- miód
Wykonanie
Owoce
czarnego bzu wrzucić do garnka ,podgrzewać do czasu, kiedy owoce
puszczą sok.Następnie rozgnieść owoce na miazgę i przecedzić
przez gazę .
Mieszać
go z miodem w proporcjach
1
część miodu na 10 części soku.
Zagotować
i przelać do butelek..
Pij 2-3 razy dziennie po szklance rozcieńczonego soku (50 g soku uzupełnij gorącą wodą) przy przeziębieniu, zaburzeniach trawienia, nerwobólach.
Pij 2-3 razy dziennie po szklance rozcieńczonego soku (50 g soku uzupełnij gorącą wodą) przy przeziębieniu, zaburzeniach trawienia, nerwobólach.
Już nasze babcie wiedziały, że sok z czarnego bzu to idealny środek leczniczy na przeziębienie. Istotnie – dzięki zawartości witaminy C wzmacnia odporność, zaś flawonoidy, kwasy fenolowe, trójterpeny i śluzy działają napotnie i przeciwgorączkowo. Aby nasilić takie działanie soku z czarnego bzu, warto podawać go razem z herbatką z lipy. Ponadto sok z czarnego bzu działa wykrztuśnie oraz działa łagodnie przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Inne korzystne właściwości soku z owoców czarnego bzu to:
- działanie moczopędne i oczyszczające organizm
- redukcja niestrawności i zaparć
- wspomaganie koncentracji i pracy umysłowej
- regulowanie trawienia i wspomaganie procesu odchudzania, łagodzenie zgagi i wzdęć
- wzmacnianie i uszczelnianie ścian naczyń krwionośnych
- łagodzenie stanów zapalnych żołądka i jelit
- łagodzenie nerwobóli i rwy kulszowej
- łagodzenie schorzeń skórnych (zmian zapalnych, łuszczycy i trądziku)
- zwalczanie wolnych rodników, co oznacza efektywną ochronę przed rozwojem chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów, oraz spowolnienie procesów starzenia
- działanie uspokajające i lekko nasenne
- wspomaganie wzroku i łagodzenie stanów zapalnych spojówek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com