sobota, 23 września 2017

suszona zupa rydzowa na bulionie warzywnym

    Składniki
  • 5 szklanek wody
  • szklanka cebuli zeszklonej na złoto na 1 łyżce oliwki
  • główka czosnku przekrojona na pół nie obrana
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 4-5 ziemniaków
  • nać pietruszki parę gałązek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka zarumienionych grzybów u mnie rydze
  • 2 marchewki
  • kawałek selera


Wykonanie

Oczyścić warzywa,umyć i przełożyć do rondla z woda i gotować do miękkości. Cebulkę i grzyby zarumienić na złoto, na oliwie z oliwek. Dodać do wywaru warzywnego .Gdy warzywa są już miękkie ,a woda zmniejszyła swoja objętość o połowę ,całość przestudzić. Doprawić do smaku ,dodać natkę. Odcedzić warzywa ,pozostawiając wywar-płyn. Całość zmiksować ,dolewając tyle płynu ,aby powstała gęsta papka. Teraz wyłożyć tacki dehydratora papierem do pieczenia i rozsmarować masę w miarę równo. Wstawić do dehydratora i włączyć funkcje słońce.
Po wysuszeniu i ostudzeniu zmiksować gotowe płaty na proszek.:))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...