piątek, 1 września 2017

ciastka-babeczki nadziewane







 
Składniki
    syrop
  • 200g cukru
  • 150g wody
    masa - krem
  • 6 żółtek rozbełtanych jak na jajecznicę
  • 250ml świeżego mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mąki pszennej -u mnie tortowa
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ cytryny skórka

ciasto na wypełnienie foremek
  • 500-600 gr. ciasta francuskiego domowej roboty lub gotowe ze sklepu

    ciasto francuskie

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g bardzo zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml lodowatej wody

    Wykonanie kremu i syropu
    Trzy łyżki mąki rozrobić w małej ilości zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cynamonem i skórką z połowy cytryny . Gdy mleko zaczyna się gotować dodać do niego rozpuszczoną mąkę, energicznie mieszając trzepaczka ,aby nie powstały grudki. Zagotować wciąż mieszając ,aż do zgęstnienia masy. Wyjąć skórki cytryny. W rondelku zagotować syrop z wody i cukru nie mieszając ok.3-4 minuty . Gotowy syrop wlewać powoli do masy budyniowej- u mnie mikserem,lub trzepaczką cały czas mieszając . Gdy masa lekko ostygnie dodać rozbełtane żółtka - i ponownie mikser pracował za mnie,lub trzepaczką na gładką masę .
    Wykonanie ciasta
    Mąkę przesiać ,utworzyć kopczyk . Masło i sól włożyć do mąki i całość rozetrzeć palcami. Kiedy masło staje się ziarniste, stopniowo dodać lodowatą wodę i zagnieść ciasto – tylko do połączenia wszystkich składników. Z ciasta uformować kulę ,zawinąć w folię spożywczą ,włożyć do lodówki na 30 minut.
    Roboczy blat delikatnie posypać mąką i wałkować ciasto na prostokąt .
    Brzegi ciasta zawinąć jak kopertę i rozwałkować na grubość 1 cm. Ponownie składamy na trzy. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20-30 minut.
    Czynność wałkowania i składania powtarzać jeszcze trzy cztery razy,a można i sześć
    Ponownie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut,lub na noc jak u mnie. Gotowe ciasto ponownie rozwałkować jak najcieniej ,posmarować cieniutko masłem i zrolować .Zrolowane ciąć na 2,5 cm i takim kawałkiem wypełniać foremki posmarowane masłem. Blaszki z wypełnionym ciastem wstawić do lodówki na czas robienia nadzienia. Gdy mamy już wszystko gotowe ,wyjąć małe tarty z lodówki, i wlać krem do każdej foremki,pozostawiając przestrzeń od góry na około 0,8 -1 cm.
    Piec w 220° C około 12-16 minut do złotego koloru - swoich nie dopilnowałam i mam ciut ciemniejsze ,drugim razem będą idealne ,ale i te przypieczone są smaczne
    Ciasto francuskie przyjemnie chrupie, masa smakuje słodko i kremowo,dlatego ciężko nam poprzestać na jednym ciastku Przepis przywieziony z wczasów
    .ps. ciasto francuskie można zrobić i trzymać w zamrażalniku ,wtedy mamy gotowe w razie potrzeby.dużo pisania ,ale wierzcie ,że szybko sie robi,no oprócz ciasta francuskiego.:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com