Składniki
syrop
- 200g cukru
- 150g wody
masa
- krem
- 6 żółtek rozbełtanych jak na jajecznicę
- 250ml świeżego mleka
- szczypta soli
- 3 łyżki mąki pszennej -u mnie tortowa
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ cytryny skórka
ciasto na
wypełnienie foremek
- 500-600 gr. ciasta francuskiego domowej roboty lub gotowe ze sklepuciasto francuskie
- 500 g mąki pszennej
- 500 g bardzo zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml lodowatej wody
Wykonanie
kremu i syropu
Trzy
łyżki mąki rozrobić w małej ilości zimnego mleka. Resztę
mleka zagotować z cynamonem i skórką z połowy cytryny . Gdy
mleko zaczyna się gotować dodać do niego rozpuszczoną mąkę,
energicznie mieszając trzepaczka ,aby nie powstały grudki.
Zagotować wciąż mieszając ,aż do zgęstnienia masy. Wyjąć
skórki cytryny. W
rondelku zagotować syrop z wody i cukru nie mieszając ok.3-4
minuty . Gotowy syrop wlewać powoli do masy budyniowej- u mnie
mikserem,lub trzepaczką cały czas mieszając . Gdy masa lekko
ostygnie dodać rozbełtane żółtka - i ponownie mikser pracował
za mnie,lub trzepaczką na gładką masę .
Wykonanie
ciasta
Mąkę
przesiać ,utworzyć kopczyk . Masło i sól włożyć do mąki i
całość rozetrzeć palcami. Kiedy masło staje się ziarniste,
stopniowo dodać lodowatą wodę i zagnieść ciasto – tylko do
połączenia wszystkich składników. Z ciasta uformować kulę
,zawinąć w folię spożywczą ,włożyć do lodówki na 30 minut.
Roboczy
blat delikatnie posypać mąką i wałkować ciasto na prostokąt .
Brzegi
ciasta zawinąć jak kopertę i rozwałkować na grubość 1 cm.
Ponownie składamy na trzy. Owinąć w folię spożywczą i włożyć
do lodówki na 20-30 minut.
Czynność
wałkowania i składania powtarzać jeszcze trzy cztery razy,a można
i sześć
Ponownie
owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30
minut,lub na noc jak u mnie. Gotowe ciasto ponownie rozwałkować
jak najcieniej ,posmarować cieniutko masłem i zrolować .Zrolowane
ciąć na 2,5 cm i takim kawałkiem wypełniać foremki posmarowane
masłem. Blaszki
z wypełnionym ciastem wstawić do lodówki na czas robienia
nadzienia. Gdy mamy już wszystko gotowe ,wyjąć małe tarty z
lodówki, i wlać krem do każdej foremki,pozostawiając
przestrzeń od góry na około 0,8 -1 cm.
Piec
w 220° C około 12-16 minut
do złotego koloru - swoich nie dopilnowałam i mam ciut ciemniejsze
,drugim razem będą idealne ,ale i te przypieczone są
smaczne
Ciasto francuskie przyjemnie chrupie, masa smakuje słodko i kremowo,dlatego ciężko nam poprzestać na jednym ciastku Przepis przywieziony z wczasów
Ciasto francuskie przyjemnie chrupie, masa smakuje słodko i kremowo,dlatego ciężko nam poprzestać na jednym ciastku Przepis przywieziony z wczasów
.ps.
ciasto francuskie można zrobić i trzymać w zamrażalniku ,wtedy
mamy gotowe w razie potrzeby.dużo pisania ,ale wierzcie ,że szybko sie robi,no oprócz ciasta francuskiego.:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com