środa, 4 października 2017

ziemniaczany makaron z zupa szczawiowa




    Składniki

  • 4-5 obranych ziemniaków
  • sól do smaku
  • papryka czerwona w proszku do smaku
  • czysta woda
  • 1 łyżka cukru

    Wykonanie
Obrać ziemniaki ,umyć i pokroić je spiralizer - krajalnicą spiralną poziomą ,lub pionową,na wstążki. Włożyć do miski i zalać zimna wodą ,całość posypać cukrem i pozostawić na 20 —30 minut. Następnie odcedzić, ułożyć ,tworząc koszyczki ,na blaszki (takie z dziurkami),posypać sola wymieszaną z papryką i wstawić do piekarnika na 150°C na jakieś 15-20minut z termoobiegiem. Gotowe koszyczki uzupełnić jajkiem ,zalać zupą :))

ZUPA
Składniki:
  • 2-3 łyżki masła
  • 4-6 jajek
  • 200 ml śmietanki
  • duży pęczek szczawiu- u mnie z ogródka
  • 3 l wody
  • 2 marchewki obrane i pokrojonego
  • 1 pietruszka obrana pokrojona
  • kość szpikowa na wywar
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • łyżeczka cukru
  • kilka ziaren ziela angielskiego
Wykonanie
Wodę ,kość ,marchewkę i pietruszkę zagotować około 1-2 godziny .Dodać ziele ,pieprz i pod koniec gotowania, jak warzywa są już miękkie ,a kość dobrze wygotowana ,całość posolić do smaku. Umyty szczaw podsmażyć na maśle z dodatkiem cukru,a następnie pokroić ,dodać do wywaru. Całość gotować 15-20 minut. Zabielić śmietanką .
przepis Michela Roux z książki „Jajka” jajka w koszulkach:
Zagotować wodę z łyżką octu.
Na łyżkę wazową delikatnie wbić jajko.
Wkładać jajka do gotującej się wody, w miejsce, w którym woda „burzy się” najbardziej.
Lekko zmniejszyć ogień i gotować około 1,5 minuty.
Równocześnie można przygotowywać 4 jajka.
Po tym czasie ostrożnie wyjąć jajka za pomocą łyżki cedzakowej i odsączyć z nadmiaru wody.
Jeśli białko będzie zbyt postrzępione, delikatnie przyciąć boki jajek, tak żeby przypominały „kulki”.
Gotowe jajka włożyć do koszyczka i zalać zupą :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com