Składniki
- 4-5 obranych ziemniaków
- sól do smaku
- papryka czerwona w proszku do smaku
- czysta woda
- 1 łyżka cukru
Wykonanie
ZUPA
Składniki:
- 2-3 łyżki masła
- 4-6 jajek
- 200 ml śmietanki
- duży pęczek szczawiu- u mnie z ogródka
- 3 l wody
- 2 marchewki obrane i pokrojonego
- 1 pietruszka obrana pokrojona
- kość szpikowa na wywar
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- łyżeczka cukru
- kilka ziaren ziela angielskiego
Wodę ,kość ,marchewkę i pietruszkę zagotować około 1-2 godziny .Dodać ziele ,pieprz i pod koniec gotowania, jak warzywa są już miękkie ,a kość dobrze wygotowana ,całość posolić do smaku. Umyty szczaw podsmażyć na maśle z dodatkiem cukru,a następnie pokroić ,dodać do wywaru. Całość gotować 15-20 minut. Zabielić śmietanką .
przepis Michela Roux z książki „Jajka” jajka w koszulkach:
Zagotować wodę z łyżką octu.
Na łyżkę wazową delikatnie wbić jajko.
Wkładać jajka do gotującej się wody, w miejsce, w którym woda „burzy się” najbardziej.
Lekko zmniejszyć ogień i gotować około 1,5 minuty.
Równocześnie można przygotowywać 4 jajka.
Po tym czasie ostrożnie wyjąć jajka za pomocą łyżki cedzakowej i odsączyć z nadmiaru wody.
Jeśli białko będzie zbyt postrzępione, delikatnie przyciąć boki jajek, tak żeby przypominały „kulki”.
Gotowe jajka włożyć do koszyczka i zalać zupą :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com