sobota, 21 października 2017

kotlety ziemniaczane -smak dziecinstwa

 

 Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 1/2- 3/4 szklanki mąki pszennej ( zależy od suchości ziemniaków)
  • 1-2 cebule
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2-3 gałązki natki pietruszki
  • oliwa lub olej kokosowy do smażenia
  • 1-2 jajka

Wykonanie

Ziemniaki obrać , ugotować , dokładnie stłuc. Cebule pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na złoty kolor . Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę ,jajka,cebulkę ,sol i pieprz do smaku,oraz posiekana natkę pietruszki . Wszystko dokładnie połączyć ze sobą ,wyrabiając ręka ,albo robotem. Ciasto podobne jak na kopytka .Wyrobione ciasto uformować w gruby wałek i pokroić na plastry grubości 2 cm,lub grubsze .Gotowe smażyć na oleju kokosowym :))

2 komentarze:

  1. Super! Jadłam takie, ale już dość dawno temu - zdecydowanie będe musiała to sobie odświeżyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczne, i fajne rozwiazanie jak zostaja nam ziemniaki z obiadu

      Usuń

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...