Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 1/2- 3/4 szklanki mąki pszennej ( zależy od suchości
ziemniaków)
- 1-2 cebule
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 2-3 gałązki natki pietruszki
- oliwa lub olej kokosowy do smażenia
- 1-2 jajka
Wykonanie
Ziemniaki obrać , ugotować ,
dokładnie stłuc. Cebule pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na
złoty kolor . Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę
,jajka,cebulkę ,sol i pieprz do smaku,oraz posiekana natkę
pietruszki . Wszystko dokładnie połączyć ze sobą ,wyrabiając
ręka ,albo robotem. Ciasto podobne jak na kopytka .Wyrobione ciasto
uformować w gruby wałek i pokroić na plastry grubości 2 cm,lub
grubsze .Gotowe smażyć na oleju kokosowym :))
Super! Jadłam takie, ale już dość dawno temu - zdecydowanie będe musiała to sobie odświeżyć
OdpowiedzUsuńSmaczne, i fajne rozwiazanie jak zostaja nam ziemniaki z obiadu
Usuń