Składniki
- 1 kg sera ( president twaróg sernikowy wiaderko )
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżeczka rumu opcjonalnie
- 6-7 jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka skórki cytryny startej na tarce
- 1/2 szklanki rodzynek opcjonalnie
- 1 pudding śmietankowy ,lub waniliowy proszek
- 1 budyń śmietankowy ,lub waniliowy proszek
- odrobina soli do ubicia białek
- herbatniki pokruszone na dno tortownicy opcjonalnie
Wykonanie
duża
tortownica
Piekarnik
nagrzać na 200°C. Ubić żółtka z cukrem na puch,dodawać po
łyżce sera nadal miksując. Pod koniec dodać rum,budyń i pudding
proszek.
Całość
dokładnie połączyć.
Ubić
białka na sztywno z odrobina soli .
Do
ubitych białek dodać ze 2-3 łyżki masy serowej ,wymieszać ,i
następnie dodawać po trochu resztę , mieszając delikatnie do
połączenia składników.Sernik jest puszysty ,wilgotny.Pozostawić w otwartym piekarniku do ostudzenia,a następnie do lodówki na 1-2 godziny ,lub dłużej.
Piec
około 50-60 minut do złotego koloru:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com