Google+ Followers

odwrocona zapiekanka z patelni









Składniki:
  • 2-3 duże ziemniaki ugotowane al dente
  • 1 blanszowany brokuł
  • 1 blanszowana marchewka
  • sól, pieprz
  • 1 op mozzarelli
  • 20 -25 dag żółtego sera
  • parę plasterków suszonych pomidorów
  • zioła prowansalskie
  • olej kokosowy ,lub smalec gęsi jak u mnie
  • 2 łodygi pora




Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w łupinach ,obrać pokroić w plastry..
Brokuł ,pokroić na różyczki , blanszować .Marchewkę blanszować i pokroić na plastry.Łodygi pokroic na kawałeczki.
Doprawić do smaku, dodać zioła .
Na dnie patelni ułożyć warstwę ziemniaków, na niej warzywa, a następnie wyłożyć ser mozzarella-kulki ,przykryć pozostałymi ziemniakami. Całość pokryć kawałkami sera żółtego .Patelnie wstawić na gaz i na wolnym ogniu podgrzewać wszystko do stopienia serów,pod koniec ułożyć na wierz pomidory.Na koniec odwrócić całość na talerz.:))




zupa z indykiem i ala pierogami




Składniki:

rosół-bulion

  • Resztki indyka, kości
  • 1 cebula, grubo posiekana
  • 2 marchewki, drobno posiekane
  • 1 łodyga selera, drobno posiekana
  • 1 mały pęczek ziół takich jak rozmaryn, tymianek, szałwia i pietruszką
  • woda

zupa

  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki (70 g) posiekanej marchewki
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki mąki
  • 4 szklanki (1 litr, około 1 litra) bulion rosołu ,
  • 1 szklanka (250 ml) sok jabłkowy
  • 1 1/2 filiżanki (150 g) posiekanych ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli grubej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 200-300 gramów rozdrobnione gotowanego indyka
  • 1 szklanka 250 ml mleka lub śmietany

ala pierogi:

  • 1 1/2 filiżanki (180 g) mąki
  • 1/2 szklanki (70 g) mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli grubej
  • 1 1/4 szklanki (310 ml) maślanki

Wykonanie



Usunąć nadmiar skóry i tłuszczu z kości. Umieść kości indyka w dużym garnku , dodać warzywa i zioła. Dodać tyle zimnej wody, aby pokryć wszystkie kości. Umieść na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Dusić przez około 3-4 godziny, dodając ciepłej wody, o ile potrzeba ,aby kości były zakryte wodą .Gotowy bulion przelać przez drobne sitko .Wlać do pojemników kwarta wielkości i przechowywać w lodówce przez okres do 1 tygodnia lub w zamrażarce przez okres do kilku miesięcy. Albo użyć od razu do tej zupy.

zupa:

W garnku rozpuścić masło na średnim ogniu. Dodać marchew, cebulę i czosnek i dusić, aż będzie miękka i cebuli przezroczysta, około 5 minut. Całość posypać 2 łyżkami mąki po warzywach ,wymieszać . Powoli wlać bulion, jednocześnie ubijając, aż wszystko się połączy i nie będzie grudek. Następnie dodać sok jabłkowy , ziemniaki, sól, pieprz,tymianek. . Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec dodać mięso z indyka i śmietanę,wymieszać.

ala pierogi:

Podczas gdy zupa się gotuje przygotować pierogi. Wymieszać mąkę, mąką kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę i sól w misce. Dodać maślankę i mieszać, na gładką masę .Na gotującą powierzchnie zupy upuścić łyżką ciasta . Spróbuj równomiernie rozmieszczać je , ale nie muszą być idealne. Przykryć garnek z pokrywką, i gotować przez 15 minut, aż pojawią się suche kluski na górze .
    Podawać :))
Domowy rosół z indyka, marchew i ziemniaki ,oraz puszyste ala pierogi gotowane w samej zupie . Ten posiłek jest wygodny, i bardzo satysfakcjonujący, nie wspominając ,że jest całkowicie przepyszny. Jest to ten rodzaj posiłku na dni chłodnej jesieni lub zimy. To łatwy posiłek w jednym naczyniu. zupa jarzynowa z kluseczkami puszystymi z maślanki gotowane na wierzchu. Świetny sposób na wykorzystanie resztek indyka! Ja również przepis, aby utworzyć własną rosół z indyka na zupę,


zapiekanka z ryzem kurczakiem i sosem pomidorowym





Składniki

  • 90 gr. suchego ryżu
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku-lub świeży do smaku
  • 450 gr. mięsa mielonego ,lub jak u mnie 2 piersi z kurczaka
  • 400gr.posiekanych pomidorów w sosie własnym -u mnie pomidory i sos własny tutaj
  • 2-3 cukinie średnie ,lub 1 duża
  • ser żółty tarty ,lub krojony w paski
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 marchewka
  • pół pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • pół pak choi -opcjonalnie
  • oliwa z oliwek ,lub olej kokosowy

Wykonanie

Obrać marchewkę i pietruszkę ,zetrzeć na tarce w plasterki.
Cebulę obrać ,pokroić w kostkę.
Umyć i zetrzeć na tarce cukinie w plasterki ze skórką .
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego i podsmażyć cebulę.
Do cebuli dodać suchy ryż i czosnek i pół pak choi .
Wszystko razem gotować 5-7 minut mieszając.
Naczynie żaroodporne wysmarować łyżeczką oleju kokosowego,wyłożyć dno ryżem z cebulką.
W tej samej patelni podsmażyć mięso mielone ,lub jak u mnie piersi z kurczaka pokrojone w kostkę 2-4 minuty. Odłożyć na cebulę z ryżem i posypać cienką warstwą sera .
Pomidory pokrojone w kostkę dodać na patelnie ,doprawić ,solą,pieprzem do smaku,wlać szklankę bulionu dobrze wymieszać i odstawić z ognia. Wlać do naczynia na mięso. Wierzch dekorujemy cukinią i startym serem


Układanie potrawy od dna =====
  • ryz z cebulka
  • na to mięso
  • posypać cienką warstwą sera startego
  • na to wyłożyć sos pomidorowy
  • całość zakończyć plastrami cukinii posypane startym serem
    Piec około 40 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C
Dużo pisania ,ale zapewniam ,że szybko się robi....i smakuje wyśmienicie :))



Brokuł-makaron-mozzarella zapiekanka




Składniki

  • 250 g brokułów różyczek
  • 2 jajka
  • 100ml mleka
  • opakowanie sera mozzarella ,lub kozi,lub feta
  • Sól i pieprz
  • ugotowany makaron al dente
Wykonanie
Pokroić brokuły na różyczki .W garnku we wrzącej osolonej wodzie, zagotować brokuły różyczki około 8-10 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą .W misce przygotować mieszaninę z jaj ,szczypiorku i mleka i połowy brokuła pociętego grubo.. Dodać sól i pieprz do smaku. Druga połowa różyczek pozostawić całe.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem kokosowym,wyłożyć ugotowany makaron al dente .

Wyłożyć na makaron różyczki brokuła i kawałki sera .można posypać ziarnami
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C przez około 30 minut.

Kotlety z piersi kurczaka i kaszy jaglanej




Jeśli chcesz zrobić niespodziankę swojej rodzinie, i masz członka rodziny ,który je zgodnie z grupą krwi „0” ,zrób na obiad kotlety .
Ciekawy wygląd, rewelacyjny smak. Czego chcieć więcej?



Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka - surowa
  • 1 szczypiorek
  • 1 cebula
  • 1mała czerwona papryka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz  
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • olej kokosowy do smażenia-lub inny
Wykonanie
Piersi z kurczaka umyć i posiekać drobno z cebulą i papryką-u mnie to nożem do siekania ziół.


W misce roztrzepać całe jajka do uzyskania lekkiej piany.
Dodać posiekane mięso i warzywa, doprawić solą i pieprzem do smaku. 
Następnie dołożyć kaszę jaglaną .
Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Formować male kotleciki
z  przygotowanej masy. 
Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron na złoty kolor.
Danie jest  szybkie w realizacji i stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych  kotletów drobiowych.u mnie z surówka z kiszonej kapusty.:))


Piersi kurczaka w majonezie z pieczarkami serem i ketchupem


Składniki:
  • 4-5 szt. filetów z piersi kurczaka
  • 500g pieczarek
  • łyżka oleju kokosowego do posmarowania naczynia żaroodpornego
  • przyprawy ulubione do filetów-u mnie tylko sól i pieprz
  • 3-4  łyżki majonezu
  • 2 szkl. startego sera żółtego
  • keczup
Wykonanie
 
Filety doprawić solą i pieprzem i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny ,lub dzień wcześniej na noc w woreczku zamknięte. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem kokosowym.
Pieczarki umyć , pokroić na plastry i podsmażyć na patelni.
Gotowe filety poukładać w naczyniu do pieczenia,następnie posmarować , każdy kawałek majonezem. Na to ułożyć podsmażone pieczarki.
Wszystko posypać startym serem. Wierzch posmarować keczupem. Wstawić do piekarnika .Piec w 180° C ,około 30-40 minut pod przykryciem. Ostatnie 10 minut piec w 200° C.:)) przepis dostałam od znajomej z Poznania