niedziela, 22 października 2017

sernik

Składniki
  • 1 kg sera ( president twaróg sernikowy wiaderko )
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka rumu opcjonalnie
  • 6-7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka skórki cytryny startej na tarce
  • 1/2 szklanki rodzynek opcjonalnie
  • 1 pudding śmietankowy ,lub waniliowy proszek
  • 1 budyń śmietankowy ,lub waniliowy proszek
  • odrobina soli do ubicia białek
  • herbatniki pokruszone na dno tortownicy opcjonalnie


Wykonanie
duża tortownica
Piekarnik nagrzać na 200°C. Ubić żółtka z cukrem na puch,dodawać po łyżce sera nadal miksując. Pod koniec dodać rum,budyń i pudding proszek.
Całość dokładnie połączyć.
Ubić białka na sztywno z odrobina soli .
Do ubitych białek dodać ze 2-3 łyżki masy serowej ,wymieszać ,i następnie dodawać po trochu resztę , mieszając delikatnie do połączenia składników.Sernik jest puszysty ,wilgotny.Pozostawić w otwartym piekarniku do ostudzenia,a następnie do lodówki na 1-2 godziny ,lub dłużej.
Piec około 50-60 minut do złotego koloru:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com