poniedziałek, 20 listopada 2017

Pieczone jabłka,herbatniki i miód


 Pieczone jabłka,to stary jak świat deser ,a mimo to tak smaczny...
bardzo prosty i szybki w wykonaniu

Składniki:
  • 2 jabłka
  • 2-3 herbatniki
  • 2 łyżeczki miodu
  • masło
  • cynamon do smaku -opcjonalnie
Wykonanie
    Nagrzać piekarnik do 180 ° C. Umyć i wysuszyć jabłka ,ściąć wierzch ,aby powstał taki kapelusik.
    Usunąć rdzeń z jabłka, uważając, aby nie uszkodzić skóry. Wydrążyć trochę środek jabłka,pokroić je drobno ,wymieszać z miodem i herbatnikami . Dodać cynamon do silniejszego smaku .  Napełnić jabłka powstałym farszem, dodać do każdego 1/4 łyżeczki masła (lub bez masła) zamknąć odciętym kapelusikiem.   Umieścić w naczyniu żaroodpornym (jeśli bez masła) z odrobiną wody i piec 30 do 35 minut. Podawać jeszcze gorące!   Opcjonalnie polać sosem malinowym

Jabłka jako inspiracja w kuchni


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com