"Ach, ta róża! ach, ta róża
Co się w twoje okno wdziera,
Na pokusy mnie wystawia,
Sen i spokój mi odbiera..."
Adam Asnyk
Nie
sposób przecenić walorów zdrowotnych dzikiej róży, jej aromatu,
smaku i urody. Dlatego dzika róża jest wysoko ceniona --- moja zbierana na wydmach...
z płatków kwiatów dzikiej róży warto przygotować smaczną konfiturę,wycisnąć świeży sok i mieć zawsze słoiczek w zapasie .
Tarte
płatki różane
Składniki
- sok z pół cytryny
PS. ilość podaną trzeba sobie zwiększyć do ilości zebranych płatków róży.
Wykonanie
Suche
płatki róży ucierać drewnianą pałką ( najlepiej w makutrze,choć nie każdy ją w domu ma ,ale może babcia poratuje ,lub znajdziemy zakurzona ,zapomnianą na strychu .Dobrze uciera sie też w moździerzu ,ale blenderem też idzie świetnie. – jedna łyżka
cukru na garść płatków. Na koniec
dodać sok z cytryny , dzięki temu róża będzie miała piękny kolor i nie zepsuje się .
Jeść 3
razy dziennie po łyżeczce jako środek zmniejszający nadkwaśność
żołądka i działający uspokajająco. Utartą różę możesz
wykorzystać także do deserów. Przechowuje w lodówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com