Składniki
- 1 czerwona papryka
- 1 mała główka kalafiora
- 1 średnia cebula
- olej kokosowy (do smażenia)
- około 170-200 g cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej ,lub innej cieniutko pokrojonej
- sól morska do smaku -można pominąć ,jak szynka słona
- 1 łyżeczka przyprawy włoskie lub różne świeże zioła ,koperek,pietruszka ,szczypior
- czarny pieprz do smaku - opcjonalnie
- opakowanie sera mozzarella
- 60 g sera żółtego zmielonego
- pół łyżeczki czerwonej papryki w proszku -
opcjonalnie
Wykonanie
Umyć ,osuszyć warzywa .Pokroić na
mandolinie ,lub nożem tak cienko jak to możliwe na cienkie
plasterki.
Na rozgrzanej patelni z olejem
kokosowym smażyć ,każdy składnik warzywa osobno,a następnie
osuszyć na ręcznikach papierowych. Gdy warzywa mamy już
usmażone ,wrzucić na patelnie szynkę porwaną na kawałki.
Doprawić w razie potrzeby solą ,pieprzem.
Formę wypełnić cebulą ,na to
papryka ,a następnie wyłożyć usmażony kalafior. Posypać żółtym
serem i kawałkami szynki. Całość posypać świeżymi ziołami i
zakryć plastrami sera mozzarella.
Wstawić do piekarnika 200°C
i zapiec do rozpuszczenia sera:))pa, dwie mniejsze i jedna większa forma wyszła,najadły sie cztery osoby.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com