Składniki:
Ciasto:
tortownica o srednicy 25 cm
- 270 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- sól 1/2 łyżeczki
- 226 g masła, temperatura pokojowa
- 200 - 250 g, cukier
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
- 310 ml maślanki
-
wypełnienie:
- 140 g, drobno posiekanej truskawki
- 85 g, jagody
- 50 g cukier
- Skórka z 1 cytryny
- 60 ml wody
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- Szczypta soli
bita śmietana
- 500 ml kremówki
- 50 g cukier
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 1 łyżeczka żelatyny
opcjonalnie morele ze słoika przepis tutaj
Wykonanie
ciasto:
Piekarnik nagrzać do 175 -180°C
.
Wymieszaj mąkę, sodę i sól w misce
i odstawić.
Zmiksować masło z cukrem do
połączenia tj. około 3-4 minuty. Pod koniec miksowania dodawać
po jednym jajku i ekstrakt waniliowy. Do tak gotowej masy dodać
po trochu na przemian mąkę z solą i sodą ,oraz maślankę
.Mieszać do dokładnego połączenia składników. Wlać ciasto do
przygotowanej tortownicy- (wysmarowanej masłem ) piec do złotego
koloru,około 35-40 minut (czas pieczenia zależny od piekarnika)
nadzienie:
Gdy ciasto jest w piekarniku zrobić
nadzienie owocowe.
Dodać truskawki, jagody, cukier,
skórkę z cytryny, wodę, mąkę kukurydzianą i sól w rondelku.
Gotować na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, owoce zmiękną
i całość zacznie gęstnieć, około 5-6 minut. Zdjąć z
ognia.
Drewnianą łyżką nakłuć otwory co
2,5 cm na całym ,jeszcze letnim cieście.
Łyżka napełniać otwory masą
owocową ,schłodzić .Na koniec położyć bita śmietanę
bita śmietana
Żelatynę zalać niewielką ilością ciepłej wody i mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić mikserem ,dodać cukier i ekstrakt waniliowy nadal ubijając do połączenia składników. Pod koniec ubijania wlać małym strumieniem rozpuszczoną żelatynę . Podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce. :))ps. ciasto odwróciłam do góry dnem i na wierz dałam morele ze słoika przepis tutaj , a na to bitą śmietanę . szybko sie robi.......Smacznego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com