Składniki
Wydajność:
10-11 sztuk
- 4 białka
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 200g cukru pudru
- 350 ml śmietana
- ulubione owoce
Wykonanie
1
i 1/2 godziny pieczenia ,20 minut w celu przygotowania
Oddzielić
białka od żółtek. Piekarnik nagrzać do 90 ° C
Białka
wlać do miksera i pół łyżeczki soku z cytryny(jak nie mamy
cytryny ,możemy dodać ocet)..
Ubijać
na puszystą ,sztywną masę . Zaczynając
na małych obrotach i zwiększając jak się spieni do najwyższych.
Stopniowo
dodawać cukier do białek podczas ubijania
Nadal
ubijać przez kilka minut aż masa będzie puszysta , błyszcząca i
sztywna.
Ostrożnie
obrócić miskę do góry nogami i jak nic nie wypadnie,to jest gotowa.
Od
szklanki narysować koła na papierze do pieczenia około 10-11
sztuk. Odwrócić papier na drugą stronę z pisanymi kołami w
stronę blaszki ,a na czystej stronie wyciskać masę białkową
rękawem cukierniczym. Zaczynając od środka każdego
okręgu,wyciskać wokoło do wypełnienia koła .
Piec
w temperaturze 90 ° C przez 1 godzinę i 30 minut, dolnej
części pieca przy leciutko otwartych drzwiczkach piekarnika .Tak na
1 cm. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy wewnątrz piekarnika
do ostygnięcia
Gdy
wszystko jest gotowe ubić śmietanę na sztywno,dodać na wierz bezy
, ozdobić owocami :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com