sobota, 1 lipca 2017

szybkie,latwe do zrobienia bezy





Składniki
Wydajność: 10-11 sztuk

  • 4 białka
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 200g cukru pudru
  • 350 ml śmietana
  • ulubione owoce

Wykonanie

1 i 1/2 godziny pieczenia ,20 minut w celu przygotowania

Oddzielić białka od żółtek. Piekarnik nagrzać do 90 ° C
Białka wlać do miksera i pół łyżeczki soku z cytryny(jak nie mamy cytryny ,możemy dodać ocet)..
Ubijać na puszystą ,sztywną masę . Zaczynając na małych obrotach i zwiększając jak się spieni do najwyższych.
Stopniowo dodawać cukier do białek podczas ubijania
Nadal ubijać przez kilka minut aż masa będzie puszysta , błyszcząca i sztywna.
Ostrożnie obrócić miskę do góry nogami i jak nic nie wypadnie,to  jest gotowa.
Od szklanki narysować koła na papierze do pieczenia około 10-11 sztuk. Odwrócić papier na drugą stronę z pisanymi kołami w stronę blaszki ,a na czystej stronie wyciskać masę białkową rękawem cukierniczym. Zaczynając od środka każdego okręgu,wyciskać wokoło do wypełnienia koła .
Piec w temperaturze 90 ° C przez 1 godzinę i 30 minut, dolnej części pieca przy leciutko otwartych drzwiczkach piekarnika .Tak na 1 cm. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy wewnątrz piekarnika do ostygnięcia
Gdy wszystko jest gotowe ubić śmietanę na sztywno,dodać na wierz bezy , ozdobić owocami :))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...