Składniki
To fantastyczna potrawa , ponieważ zawiera słodkie ziemniaki . To obfita i zdrowa, kolacja , kiedy potrzeba ciepła dla ciała i duszy.
- 2 średnie i duże słodkie ziemniaki, pociętych na kostki
- garść pieczarek w plasterkach około 200gr.
- 1 cebula2 marchewki pokrojone w talarki
- parę pomidorki małe przecięte na pół
- 6 dużych, pomidorów obranych ze skóry
- jedna mała chili ,lub w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- kawałek selera
- pietruszka,szczypior,estragon do smaku po 1 czubatej łyżeczce
- sól,pieprz do smaku
- śmietanka do smaku
- woda,lub rosół
- 1 łyżka oleju kokosowego ,lub co kto lubi
Jak to zrobić:
Cebulę obrać ,pokroić w piórka , umyte pieczarki w plasterki pokroić. Rozgrzać łyżkę tłuszczu i obsmażyć najpierw cebulkę ,a potem pieczarki na złoty kolor. Do garnka dodać obrane pomidory, pomidory cherry, słodkie ziemniaki, marchewkę ,seler,zioła i przyprawy na duży płomień ,obsmażyć 2-3 minuty,wymieszać ,dodać cebulę i pieczarki. Dodać wodę ,lub rosół tyle ,aby zakryła warzywa. Wymieszać ponownie. . Pozostawić na średnim ogniu przez około 30 do 40 minut.Gdy słodkie ziemniaki są ugotowane-miękkie i chili osiąga bogatą konsystencję,potrawa jest gotowa .Dodać śmietankę opcjonalnie i sól z pieprzem według potrzeby.;))
ps. te jasne malutkie kawałki to mielone miso indycze dodane pod koniec gotowania do połowy gulaszu ,bo moi Panowie są mięsożerni.....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com