Składniki
- 500 - 600 g jarmużu świeżego
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru pudru
- ¾ łyżki zmielonych ziaren kolorowego pieprzu
- 6 łyżek oleju lub oliwy
Wykonanie
Dehydrator
Counter Intelligence Infra Red D5
Umyć
jarmuż ,osuszyć i porwać na kawałki. Wszystkie przyprawy wsypać
do miseczki ,zalać olejem ,wymieszać do połączenia
składników.Teraz wymieszać jarmuż z przyprawami ,maczając go w
zalewie olejowej. Rozłożyć na tacki dehydratora, włączyć
funkcje słoneczną .Jarmuż myję, suszę i rwę na kawałki.
Następnie jarmuż mieszam z przyprawami i olejem. Rozkładam na
tackach. Wstawiam do dehydratora. Włączam funkcję słoneczną,
suszę przez 8-10 godzin. Jest to tryb suszenia infra red falami
podczerwieni,czyli suszenie jak na słońcu...
cyt....Dehydrator
jest urządzeniem inteligentnym i nowoczesnym. Tryb automatycznego
suszenia został zaprojektowany tak, aby na bieżąco kontrolował
wilgotność wewnątrz urządzenia. To fantastyczne rozwiązanie
zwłaszcza do miękkich i soczystych produktów. Kontrola wilgotności
sprawia, że suszone produkty nie będą przesuszone. To ma wielkie
znacznie w przypadku pomidorów na przykład! A wiem, że wielu moich
czytelników suszy pomidory co roku. Co ciekawe, na tackach
dehydratora mieści się prawie 6 kg pomidorów w jednorazowym
załadunku! Imponujący wynik, chociaż na pierwszy rzut oka
myślałam, że zmieszczą się 3 kg. Bardzo miłe zaskoczenie!
Bez
względu na wybrany tryb suszenia, dehydrator kończy pracę dopiero
wówczas, gdy składniki osiągną optymalny poziom wilgotności. Sam
dehydrator dba o to, żebyśmy nie zepsuli sobie składników!
cytat z tej strony
tutaj
Witamina A
Pewnie
wiesz, że pomaga ona zachować zdrowie oczu i skóry. Wiele kremów
ochronnych zawiera dawkę retinolu, czyli głównej postaci tej
witaminy. Zapobiegają one przesuszaniu się skóry i tworzą barierę
oddzielającą nas od mroźnego powietrza. Jeśli dostarczysz
odpowiednią dawkę witaminy A z pokarmu i zadziałasz od zewnątrz,
możesz mieć, pewność, że nadchodząca zima nie zniszczy twojej
cery. Potwierdzeniem chroniących urodę właściwości jarmużu
niech będzie fakt, że w 100 g dostarcza on prawie 90% dziennej
dawki witaminy A.
Witamina
K
Jarmuż
jak wszystkie zielone warzywa zawiera sporo witaminy K. Jest ona
niezbędna do wielu przemian w organizmie. Najczęściej łączona
jest ze wspomaganiem układu krwionośnego. Reguluje wytwarzanie
protrombiny i zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi. Witamina K
bierze także udział w regulacji gospodarki wapniowej. To bardzo
ważne, bo bez silnego szkieletu w przyszłości mogą grozić ci
kontuzje. Jedna porcja tej zieleniny dostarcza około dziennej dawki
witaminy K.
Wapń
Oto
kolejny powód, aby przekonać się do jedzenia jarmużu. Dba on
bowiem o mineralizację kości. Wapń to nie tylko mocny szkielet,
ale także zdrowa sylwetka. Minerał odpowiada bowiem za utrzymanie
prawidłowej masy ciała, wspomaga redukcję i docinanie oraz bierze
czynny udział w skurczach mięśni. Jarmuż w porównaniu do innych
produktów ma korzystną proporcję między wapniem i fosforem, o
czym często się zapomina.
Antyoksydanty
Przeciwutleniacze
to ogromna moc w dzisiejszych czasach. Mówi się, że jest ich coraz
mniej w owocach i warzywach, dlatego warto zadbać o odpowiednio dużą
dawkę. Antyoksydanty unieszkodliwiają wolne rodniki atakujące
nasze tkanki. Ten proces dotyka nie tylko ludzi starszych,
prowadzących niezdrowy tryb życia. Wbrew pozorom, stres oksydacyjny
dotyka najmocniej sportowców. Inna cenna cecha wśród właściwości
jarmużu -
to źródło flawonoidów i karotenoidów.
Żelazo
Jarmuż
dostarcza żelaza, w 100 g aż 20% dziennego zapotrzebowania. Owszem,
żelazo pochodzenia roślinnego słabiej się przyswaja, ale witamina
C zawarta w jarmużu zdecydowanie ułatwia jego wchłanianie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com