poniedziałek, 3 lipca 2017

Aksamitna zupa z kalafiora




Składniki
  • 240 ml mleka
  • 160 gr. rozdrobnione ostry cheddar
  • 540gr. kalafiora na parze
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 posiekana cebula
  • 1 szklanka rosołu esencjonalnego, lub bulionu warzywnego
  • cała gałka muszkatołowa starta do smaku ,lub jak ktoś nie lubi to pominąć
  • sól i pieprz do smaku
  • gorącej wody, w celu rozrzedzenia

Wykonanie
Zmiksować mleko,ser kalafior,cebulę kukurydzę gałkę muszkatołową z rosołem w podanej kolejności. Po 5 do 6 minutach ,wyłączyć zupa gotowa.
Dodać sól i pieprz do smaku, następnie ponownie zmiksować wlewając tyle gorącej wody, do konsystencji zupy jaką chcemy.
Posypka

  • Łyżka masła,lub oleju kokosowego
  • 100 gr. ryżu preparowanego
  • 1 malutka płaska łyżeczka kurkumy
  • zielona pietruszka
  • nitki chilli

Rozpuść masło na patelni ,dodać kurkumę .Wsypać ryż i podgrzewać, aż będzie złoto-brązowy, często mieszając.Udekorować zieloną pietruszką i nitkami chilli :))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...