czwartek, 27 lipca 2017

kostki kokosowo-twarogowe

Składniki
spód
  • 190 g- 12sztuk  Graham -pieczywo chrupkie
  • 40 g niesłodzonego kakao
  • 65 g z brązowego cukru
  • 85 g masła stopiony
Wykonanie
Podgrzać piekarnik do175 ° C
forma 20x20 cm .Zblendować pieczywo chrupkie ,a następnie dodać resztę składników i ponownie
zblendować .Wyłożyć do formy i uciskać do dna ,aby było równe.Piec przez 8 minut .

Nadzienie serowo- kokosowe

  • 450 gr serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • 120 ml bitej śmietany
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 140 gr wiórek kokosowych
    Na górę
  • 60 g roztopionej czekolady w kąpieli wodnej
Wykonanie
20 minut przygotowanie plus 1 godzina do pieczenia i co najmniej 3 godziny w lodówce.
Najtrudniejsza część przepisu to czekanie na sernik ,który jest w lodówce zanim będzie można wyciąć kwadraty. Tylko wtedy jak jest dobrze schłodzony ,można ładnie pokroić .

Ubić ser z cukrem przez kilka minut, aż będzie miękkie i kremowe.
Dodać sól, wanilia i ekstrakt migdałowy, śmietanę i zmiksować  dokładnie .
Dodaj jajka i zmiksować do połączenia składników. Upewnij się, że nie pokazało sie zbyt dużo pęcherzyków powietrza wewnątrz ciasta, które może być przyczyną pęknięcia sernika u góry podczas pieczenia . Wiórki kokosowe dodać do masy serowej,dokładnie połączyć.Gotowa masę wylać na ostudzony spód .
Piec w dolnej części piekarnika na 55 minut lub do złotego koloru.U mnie za bardzo przypieczone ,bo wyszłam z domu i nie zdążyłam na czas,powinno być ciut jaśniejsze,ale i tak jest smaczne
Otworzyć drzwiczki piekarnika,pozostawiając ciasto przez około 1 godzinę.
Wstawić do lodówki ,co najmniej na 3 godziny, lub dłużej przed cięciem na kwadraty 4x4 ,lub jeśli wolisz większy rozmiar porcji.
Do dekoracji stopić czekoladę w kąpieli wodnej ,albo w kuchence mikrofalowej.Udekorować ciastka ,wstawić na 10- 15 minut do zastygnięcia.Można posypać wiórkami po wierzchu przed podaniem:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com