spód
- 190 g- 12sztuk Graham -pieczywo chrupkie
- 40 g niesłodzonego kakao
- 65 g z brązowego cukru
Wykonanie
Podgrzać
piekarnik do175 ° C
zblendować .Wyłożyć do formy i uciskać do dna ,aby było równe.Piec przez 8 minut
.
- 450 gr serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
- 120 ml bitej śmietany
- szczypta soli
- 2 jajka
- 140 gr wiórek kokosowychNa górę
Wykonanie
20 minut
przygotowanie plus 1 godzina do pieczenia i co najmniej 3 godziny w
lodówce.
Najtrudniejsza
część przepisu to czekanie na sernik ,który jest w lodówce
zanim będzie można wyciąć kwadraty. Tylko wtedy jak jest dobrze
schłodzony ,można ładnie pokroić .
Ubić
ser z cukrem przez kilka minut, aż będzie miękkie i kremowe.
Dodać
sól, wanilia i ekstrakt migdałowy, śmietanę i zmiksować dokładnie .
Dodaj
jajka i zmiksować do połączenia składników. Upewnij się, że nie
pokazało sie zbyt dużo pęcherzyków powietrza wewnątrz ciasta,
które może być przyczyną pęknięcia sernika u góry podczas
pieczenia . Wiórki kokosowe dodać do masy serowej,dokładnie
połączyć.Gotowa masę wylać na ostudzony spód .
Piec
w dolnej części piekarnika na 55 minut lub do złotego koloru.U mnie za bardzo przypieczone ,bo wyszłam z domu i nie zdążyłam na czas,powinno być ciut jaśniejsze,ale i tak jest smaczne
Otworzyć
drzwiczki piekarnika,pozostawiając ciasto przez około 1 godzinę.
Wstawić do
lodówki ,co najmniej na 3 godziny, lub dłużej przed cięciem na
kwadraty 4x4 ,lub jeśli wolisz większy rozmiar porcji.
Do
dekoracji stopić czekoladę w kąpieli wodnej ,albo w kuchence
mikrofalowej.Udekorować ciastka ,wstawić na 10- 15 minut do
zastygnięcia.Można posypać wiórkami po wierzchu przed podaniem:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com