czwartek, 27 lipca 2017

suszone warzywa -dehydrator


u mnie
  • 4 pietruszki z nacią zielona
  • 8 marchewek
  • 1 cały seler z nacią zieloną
  • 4 cebule
Wysuszone na słońcu w dehydratorze i zblendowane warzywa do wszystkiego. a drugi sloik na foto to buraki.mam go już dwa lata i jestem zadowolona.


 Cyt. tutaj

Dehydrator CI IR D5 Drugiej Generacji

Dehydrator Counter Intelligence InfraRed D5 jest designerskim i pojemnym urządzeniem, które doskonale wkomponuje się do każdej kuchni, nawet tej najbardziej nowoczesnej.

Dehydrator 2 Generacji posiada dwie funkcje suszenia:
Funkcja Słoneczna na podczerwień NIR (Near Infra-Red) daje taki sam efekt jak suszenie na słońcu. Dzięki czemu suszona żywność zachowuje swoje cenne właściwości takie jak witaminy m.in. niezwykle ważną witaminę D, maksymalną ilość enzymów i fito substancji. Na długie miesiące zachowany jest słoneczny smak pomidorów, jabłek, śliwek i wielu innych produtów.
Dehydrtor zapewnia równomierne suszenie za pomocą promieni NIR z utrzymaniem idealnego poziomu wilgotności. Składniki są suszone od środka na zewnątrz. Inaczej niż to jest w przypadku zwykłych suszarek, ktore dmuchają powietrzem i suszą z zewnąrz.

Jest to jedyny dehydrator, który do suszenia produktów wykorzystuje promienie podczerwieni (technologia Infra Red).

 Tryb Cienia zapewnia tradycyjne suszenie „w cieniu” za pomocą przepływu czystego i ciepłego powietrza. Produkty są wetdy dehydrowane suchym powietrzem zamiast podczerwienią.

Dehydrator posiada niespotykany nigdzie syftem filtracji powietrza, dzięki czemu odpowadzane powietrze jest świeże i czyste. Dodatkowo dzieki zastosowaniu różnych trybów pracy jest w stanie również zatrzymywać ciepłe powietrze w środku, pozostajać tym samym energooszczędne.
Dehydrator można użyć do przygotowania takich potraw jak:
  • owoce
  • warzywa
  • zioła
  • przyprawy
  • grzyby
  • nasiona
  • orzechy
  • mięso
  • nabiał
Wysuszone produkty, możemy śmiało wykorzystywać jako zdrowe i sycące przekąski. Poza tym, możemy stosować je jako składnik w gotowaniu, pieczeniu, przy przyrządzaniu sosów, zup, pizzy, deserów czy też kompotu. Produkty te, są bardziej intensywne w smaku, jak i bardzie słodsze od ich niektórych świeżych odmian.
Suszone owoce mają również swoje zdrowotne właściwości:
suszone banany – z racji na dużą zawartość magnezu i potasu pomagają zwalczyć skurcze
suszone jabłka – usprawniają krążenie krwi i pracę serca
suszone maliny – zwalczają komórki rakowe
rodzynki – działają odkwaszająco
suszone śliwki – działają uspokajająco
suszone pomidory – chronią organizm przed wolnymi rodnikami, obniżają ciśnienie krwi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...