- 500g truskawek
- 50-100 g cukru pudru - 150g jeśli maliny są bardzo kwaśne
- 10
świeżych liści bazylii
- 60
ml śmietanki kremówki
- połowa
cytryny startej na tarce
Czyste
,przebrane maliny włożyć do rondla,dodać cukier i posiekane
drobno liście bazylii,startą cytrynę . Podgrzewać do
rozpuszczenia cukru około 15-20 minuta. Następnie zmiksować z
kremówką do uzyskania gładkiej masy. Ja dodatkowo przecieram
przez sito.
- Wlać
do pojemnika i umieścić w zamrażarce, uważając, aby mieszać
sorbet co 30 minut przez pierwsze 2-3 godziny. Następnie sorbet
jest gotowy :))
ps. może być przechowywany przez kilka tygodni w zamrażarce.
Słoneczne
dni są z powrotem, sezon malinowy w pełnym rozkwicie ... więc
dlaczego nie zrobi trochę sorbetu ?
Malina
i bazylia jest naprawdę doskonała! A jeśli chcesz, bazylie
możesz zastąpić miętą. Ten przepis jest bardzo prosty i nie
wymaga maszynki do lodów! Cóż za uczta bez większego wysiłku
;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com