niedziela, 9 lipca 2017

sorbet malinowy bez maszyny


składniki:
  • 500g truskawek
  • 50-100 g cukru pudru - 150g jeśli maliny są bardzo kwaśne
  • 10 świeżych liści bazylii
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • połowa cytryny startej na tarce

Wykonanie
    Czyste ,przebrane maliny włożyć do rondla,dodać cukier i posiekane drobno liście bazylii,startą cytrynę . Podgrzewać do rozpuszczenia cukru około 15-20 minuta. Następnie zmiksować z kremówką do uzyskania gładkiej masy. Ja dodatkowo przecieram przez sito.
    Wlać do pojemnika i umieścić w zamrażarce, uważając, aby mieszać sorbet co 30 minut przez pierwsze 2-3 godziny. Następnie sorbet jest gotowy :))
    ps. może być przechowywany przez kilka tygodni w zamrażarce. 
Słoneczne dni są z powrotem, sezon malinowy w pełnym rozkwicie ... więc dlaczego nie zrobi trochę sorbetu ?
Malina i bazylia jest naprawdę doskonała! A jeśli chcesz, bazylie możesz zastąpić miętą. Ten przepis jest bardzo prosty i nie wymaga maszynki do lodów! Cóż za uczta bez większego wysiłku ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com