środa, 19 lipca 2017

koszyczek z bialka z zoltkiem i awokado

 

Składniki
  • Chleb żytni
  • awokado
  • sałata
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 - 4 duże jajka -ilość zależy od ilości osób ,1 jajko na osobę




Wykonanie



Piec nagrzać do 165° C.
Oddzielić jaja ,białka od żółtek, utrzymując żółtka nienaruszone. Białka wlać do miski .
Żółtka umieścić w oddzielnej misce. Do białek dodać sól i pieprz. Ubić pianę na sztywno.
Na blaszkę wyłożoną pergaminem wyłożyć ubite biała ,tworząc kopczyki ( białko z jednego jajka ,jeden kopczyk). W każdym kopczyku zrobić dołek w środku,tak ,aby zmieściło się żółtko.
Piec kopczyki z białka przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika i ostrożnie dodać żółtka do każdego kopczyka,a następnie ponownie już z żółtkiem piec kolejne 5 minut.


Na talerzu ułożyć sałatę na to kromkę  chleba , plasterki awokado . Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Na górę ułożyć chmurkę z jajka. Ciekawa ,niecodzienna kolacja ,może być też śniadanie ,przekąską. :))










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com