Składniki
- 1,5 kg morele
- 1 szklanka cukru
- 1 litr wody
- 6-8 moreli do musu
Wykonanie
Morele
umyć osuszyć ,wyjąć pestki. Sześć -osiem moreli zmiksować z
cukrem i woda .a następnie zagotować do rozpuszczenia cukru.
Pozostałe
surowe morele ,połówki poukładać w słoikach. Całość zaleć
musem morelowym. Pasteryzować 6-8 minut.
W zimne ,jesienne dni przywrócą radość lata swoim kolorem i smakiem zamkniętym w słoiku.
Dzięki
dużej ilości potasu regulują ciśnienie krwi i pracę nerek.
Zawierają sporo żelaza, wapnia, fosforu, witaminy B, C, PP,
błonnika. Poprawiają trawienie, zapobiegają anemii.
Ale na tym nie
koniec ich zalet!
Warto
zjeść kilka owoców po treningu, by przywrócić równowagę
kwasowo-zasadową w organizmie
Morele
są nie tylko bardzo smaczne, ale także sprzyjają zdrowiu i urodzie:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com